Moody's: Větší regulace ratingových agentur nic dobrého nepřinese

Moody's

Moody's

Plán Evropské unie zpřísnit pravidla pro ratingové agentury je nebezpečný a povede ke zhoršení kvality a nezávislosti práce agentur. V rozhovoru pro francouzský list Le Figaro to řekl prezident a provozní ředitel mezinárodní ratingové agentury Moody's Investors Service Michel Madelain.

„Podle mého názoru je to odrazem posedlosti zpochybnit samotný proces utváření ratingových známek a učinit ratingové agentury zodpovědnými za evropskou dluhovou krizi,“ řekl Madelain. „Ty návrhy nemohou zajistit, aby investoři znovu nabyli důvěru, a nezajistí ani, aby firmy a evropské země znovu získaly přístup na úvěrové trhy,“ dodal.

Madelain tak reagoval na úterní návrh Evropské komise zpřísnit pravidla fungování ratingových agentur. Komise ale zatím nesáhla k nedávné hrozbě, která by umožnila na přechodnou dobu zakázat vydávání ratingových známek vybraným zemím.

Návrh na zpřísnění dohledu nad ratingovými agenturami předložil komisař EU pro vnitřní trh a služby Michel Barnier. Podle něj přinese do odvětví více konkurence, což si ale nemyslí tři hlavní zástupci odvětví. Těmi jsou vedle agentury Moody's ještě agentury Standard & Poor's a Fitch Ratings. Navrhované změny podle nich naopak povedou k tomu, že investoři budou mít menší výběr.

Přísnější regulaci ratingových agentur si přeje řada evropských politiků. Někteří z nich tvrdí, že loňské snížení ratingu Řecka prodražilo záchranu země. Atény čerpají nouzový úvěr v objemu 110 miliard eur (asi 2,8 bilionu korun), který jim zajistily ostatní země EU spolu s Mezinárodním měnovým fondem.