Moody's zhoršila výhled EU, mohla by přijít o AAA

Moody's

Moody's Zdroj: profimedia.cz

Ratingová agentura Moody's zhoršila výhled úvěrového hodnocení Evropské unie na "negativní". Naznačila, že by mohla snížit i samotný rating EU ze současné nejvyšší úrovně Aaa, pokud se rozhodne přikročit ke zhoršení úvěrového hodnocení klíčových ekonomik Německa, Francie, Británie a Nizozemska.

Zhoršení výhledu podle agentury Reuters zvyšuje tlak na Evropskou centrální banku (ECB), aby na svém čtvrtečním zasedání představila podrobnosti nového plánu nákupu státních dluhopisů. Ten má pomoci snížit úvěrové náklady silně zadlužených členských zemí eurozóny. ECB je ale pod velkým tlakem německé Bundesbanky, její šéf Jens Weidmann přirovnal aktivní pomoc ECB problémovým zemím k pěstování závislosti na drogách.

Moody's uvedla, že negativní výhled ratingu EU odráží negativní výhledy ratingů členských států, které jsou velkými přispěvateli do rozpočtu EU, tedy Německa, Francie, Británie a Nizozemska. Ty se dohromady podílejí zhruba 45 procenty na rozpočtových příjmech EU.

„Je rozumné předpokládat, že úvěrová spolehlivost EU se bude vyvíjet v souladu s úvěrovou spolehlivostí jejích nejsilnějších klíčových členských států,“ upozornila Moody's.

ECB nyní v rámci boje s dluhovou krizí plánuje opatření ke snížení úvěrových nákladů Španělska a Itálie. Její šéf ECB Mario Draghi začátkem minulého měsíce uvedl, že banka pracuje na mechanismu, který jí umožní intervenovat na otevřeném trhu a nakupovat státní dluhopisy.