Moody's zhoršila výhled ratingu Německa a Nizozemska

Moody's, rating

Moody's, rating Zdroj: profimedia.cz

Ratingová agentura Moody's zhoršila výhled prestižního ratingu Aaa Německa, Nizozemska a Lucemburska na stupeň negativní ze stabilního. Na vině je podle agentury rostoucí nejistota ohledně vyřešení dluhové krize eurozóny. Stále větší problémy mají velké, krizí zasažené, ekonomiky Španělska či Itálie, které mají problémy financovat vlastní závazky. „Zátěž takové podpory by dopadla největší vahou na země eurozóny s nejvyšším ratingem,“ uvedla ve zprávě Moody's.

Agentura Moody's zhoršila výhled ratingu Německa, Nizozemska a Lucemburska Moody’s ve zprávě dále varuje před rostoucím rizikem odchodu Řecka z eurozóny a spuštěním řetězové reakce. „Ač to není výchozí scénář Moody’s, riziko vystoupení Řecka vzrostlo od začátku roku více něž jsme očekávali. Podle Moody’s odchod Řecka představuje reálnou hrozbu pro existenci eura a i přes silnou odpověď politiků na takový krok očekáváme sérii šoků pro finanční sektor od likvidity přes hodnocení vlád a bank, kterou půjde zvládnout jen za velmi vysokých nákladů,“ uvedla Moody’s.

Agentura dále uvedla, že negativní výhled úvěrového hodnocení státům zůstane ať v případě odchodu či setrvání Řecka v eurozóny. I v případě, že Řecko z eurozóny neodejde, počítá Moody’s s dalším růstem nároků na nejstabilnější členy eurozóny. „Myslíme si, že tento postup při řešení krize nepřinese stabilní výsledek a rovněž povede k sérii šoků, jejichž zásah bude tím silnější, čím déle krize bude trvat,“ napsala v reportu Moody’s.

V situaci rostoucí makroekonomická nerovnováhy a zhoršeného přístupu k financování v případě Itálie a Španělska je dle Moody’s jen otázkou času, kdy tyto státy přijdou s nataženou rukou pro finanční pomoc, která bude zásadní zátěží. „Rozsah španělské ekonomiky a trhu s vládními dluhopisy je dvojnásobkem souhrnného rozsahu Řecka, Portugalska a Irska,“ připomněla Moody’s.

Zhoršený rating je varováním pro případné investory, že se u hodnoceného subjektu zhoršila schopnost splácet závazky. Snížení ratingu může vést k tomu, že investoři budou od dluhopisů příslušných zemí vyžadovat vyšší výnosy.