Moskevská přehlídka: Putin se vyslovil pro nový bezpečnostní systém

Pochod takzvaného Pluku nesmrtelných - asi 300 tisíc lidí s portréty svých příbuzných, kteří bojovali ve druhé světové válce

Pochod takzvaného Pluku nesmrtelných - asi 300 tisíc lidí s portréty svých příbuzných, kteří bojovali ve druhé světové válce Zdroj: ctk/ap

Bojové vozidlo pěchoty Armata
Ruský prezident Vladimir Putin při zahájení vojenské přehlídky na Rudém náměstí
Vojenská přehlídka v Moskvě
Obrněný transportér Bumerang
Vojenská přehlídka v Moskvě
19
Fotogalerie
Pro systém rovnoprávné bezpečnosti všech zemí, který bude odpovídat soudobým hrozbám a bude založen na regionálním a globálním základě mimo vojenské bloky, se v Moskvě vyslovil ruský prezident Vladimir Putin. V projevu při zahájení vojenské přehlídky na Rudém náměstí poděkoval západním spojencům za podíl na válečném vítězství.

Putinův projev zahájil největší vojenskou přehlídku v moderních ruských dějinách, kterou Kreml uspořádal jako připomínku 70. výročí válečného vítězství, ale i jako ukázku rostoucí bojeschopnosti armády a demonstraci síly v době napjatých vztahů se Západem. Většina pozvaných hostů ze zahraničí se ale na Rudé náměstí nedostavila kvůli agresivní politice Ruska vůči Ukrajině. Přítomen nebyl ani český prezident Miloš Zeman, který do Moskvy přicestoval v pátek.

Putin v projevu poděkoval sovětským veteránům za jejich válečné úsilí, které před 70 lety vyvrcholilo dobytím Berlína. „Znovu si uvědomujeme velikost vítězství nad nacismem, byl to sovětský lid, kdo rozhodl o konečném výsledku války,“ řekl Putin. Poděkoval zároveň západním válečným spojencům za jejich příspěvek k vítězství.

Jak Rusko zbrojí? Čtěte:

Koho vlastně porazí Rusko

Rusko pokračuje ve zbrojení, chystá obnovení výroby dálkových bombardérů

„Našim společným úkolem se musí stát vypracování systému rovnoprávné bezpečnosti všech států odpovídající soudobým hrozbám, který bude vybudován na regionálním a globálním základě mimo vojenské bloky,“ řekl Putin.

Zeman přehlídku vynechal

Podle oficiálního sdělení Kremlu na moskevské oslavy dorazilo sedmadvacet státníků, největšímu zájmu místních médií se těší prezidenti Kuby, Číny a Indie a generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

Zeman podle sdělení mluvčího Jiřího Ovčáčka viděl přehlídku jen v televizi během setkání se slovenským premiérem Robertem Ficem v Kremlu. Fico se rovněž rozhodl armádní defilé ve svém programu vynechat.

16 tisíc vojáků

Na Rudém náměstí se za jasného jarního počasí představilo kolem 16 tisíc ruských vojáků a veteránů, pochodovat do centra Moskvy přišli i příslušníci spřátelených armád z několika postsovětských zemí, a také vojáci ze Srbska, Mongolska, Indie a Číny. Přehlídka měla čtyři části, postupně se zaplněným tribunám představily historické zbraně a vojáci v dobových sovětských uniformách, pěší oddíly ruské armády, motorizované jednotky a letectvo.

Správce Kremlu Sergej Chlebnikov vítá v Moskvě českého prezidenta Miloše ZemanaSprávce Kremlu Sergej Chlebnikov vítá v Moskvě českého prezidenta Miloše Zemana|profimedia.czČeský prezident Miloš Zeman přijíždí na návštěvu Moskvy

Nebývalý zájem ruských médií už před oslavami vyvolaly nové obrněnce Armata, na jejichž platformě vzniká střední tank T-14, bojové vozidlo pěchoty, samohybné dělo a obrněný transportér. Obdiv Moskvanů nesnížil ani fakt, že při generální zkoušce jeden z tanků vypověděl poslušnost.

V přehlídce se představila i řada dalších nových zbraní a jejich prototypů, které mají být základem ambiciózního programu přezbrojení ruské armády do roku 2020. Patří k nim moderní mobilní protitankové systémy Kornet, nové typy samopalů Kalašnikov nebo poprvé do vojenské přehlídky zařazené mezikontinentální balistické rakety Jars. Do pochodu vojákům na Rudém náměstí vyhrávalo tisíc armádních muzikantů.

Později centem Moskvy prošel takzvaný Pluk nesmrtelných - asi 300 tisíc lidí s portréty svých příbuzných, kteří bojovali ve druhé světové válce. Na Rudém náměstí se k nim připojil i Putin s fotografií svého otce v námořnické uniformě. Řekl, že „stejně jako miliony jiných prostých vojáků má právo procházet po tomto náměstí“.

Přehlídky po celém Rusku

Vojenské přehlídky, koncerty pod otevřeným nebem, ohňostroje a slavnostní pochody se uskutečnily prakticky ve všech ruských městech. V řadě z nich zněl dnes z tlampačů hlas legendárního sovětského rozhlasové hlasatele Jurije Levitana, který před 70 lety Rusům oznámil podpis aktu bezpodmínečné kapitulace Německa. V několika městech se v přehlídce objevily i rakety země-vzduch typu Buk-M, tedy stejná zbraň, která podle expertů sestřelila loni v létě nad Donbasem malajsijský dopravní letoun.

Informace o výši nákladů na organizaci nebývale velkorysých oslav se v ruských médiích neobjevila. Jejich nemalou součástí bude nepochybně ochrana bezpečnosti účastníků, do níž se kromě desetitisíců policistů a vojáků zapojili i uniformovaní kozáci na koních.

Zvlášť okázalá byla vojenská přehlídka v Rostově na Donu, městě vzdáleném jen několik desítek kilometrů od neklidného východoukrajinského Donbasu. Nad městem prolétaly desítky bitevních a bombardovacích letounů a bojových vrtulníků, poprvé na centrální Divadelní náměstí vyjely nové ruské obrněné automobily Tajfun.

Moskevská přehlídka

Bojové oddíly povstalecké domobrany se představily i v Doněcku, největším východoukrajinském městě kontrolovaném proruskými separatisty. Ukázku ruských zbraní viděli i obyvatelé anektovaného ukrajinského Krymu. Podle ruské agentury TASS mnozí Rusové považují právě krymský Sevastopol za hlavní centrum letošních oslav válečného vítězství. V přehlídce se tam dnes objevila i kolona motorkářského klubu Noční vlci.

V Kyjevě ukrajinská armáda kvůli neustávajícím přestřelkám v Donbasu od vojenské přehlídky upustila, připomínka výročí konce války se omezila na pochod vojenských hudeb. Vojenskou přísahu složilo asi pět tisíc branců a prezident Petro Porošenko položil květiny na hrobě neznámého vojáka. „Slavíme 70. výročí vítězství, ale ne tak jako Rusové,“ řekl s odkazem na pompézní vojenskou přehlídku v Moskvě.