Moskva chce prodat pětinu Rosněfti, podíl si cení na 235 miliard

Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři, kde spolu těží Rosněfť a Exxon Mobil

Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři, kde spolu těží Rosněfť a Exxon Mobil Zdroj: Rosneft

Na zhruba 650 miliard rublů (235 miliard korun) odhaduje ruská vláda současnou hodnotu téměř pětinového podílu ve státem ovládané ropné společnosti Rosněfť, který Moskva plánuje prodat. Rusko podle ministra financí Antona Siluanova doufá, že privatizace by se mohla uskutečnit v druhé polovině tohoto roku.

„Máme plány na prodej 19,5 procenta akcií v Rosněfti. Náš současný odhad těchto akcií je zhruba 650 miliard rublů,“ prohlásil ministr prostřednictvím tlumočníka v dnes odvysílaném rozhovoru.

Státem ovládaná Rosněfť je jedním z podniků na seznamu firem určených k privatizaci v letošním roce. Prodej do soukromých rukou je jednou z možností, jak by vláda mohla vyrovnat výpadek rozpočtových příjmů způsobený citelným poklesem cen ropy. Britský koncern BP má v Rosněfti podíl 19,75 procenta.

Hledání strategického partnera

Ruský prezident Vladimir Putin již ve čtvrtek novinářům řekl, že Moskva hledá strategického investora, který by státní podíl v Rosněfti koupil.

„Budeme hledat strategického partnera, který bude chápat a vědět, že člověk by neměl být chamtivý, zatímco kupuje řekněme 19 procent akcií v Rosněfti,“ řekl podle agentury Reuters Putin. Takový partner by podle něj neměl přihlížet k současné ceně akcií, ale měl by se více dívat do budoucnosti.

Rosněfť loni zvýšila čistý zisk o dvě procenta, přestože tržby jí kvůli propadu cen ropy klesly. Podnik také oznámil výrazné snížení dluhu v loňském roce.