Moskva prý stojí o spolupráci s umírněnou syrskou opozicí

Ruský letoun Su-34

Ruský letoun Su-34 Zdroj: ctk/AP

Rusko je připraveno navázat kontakty se Svobodnou syrskou armádou (FSA), která sdružuje bojovníky umírněné syrské opozice usilující o svržení prezidenta Bašára Asada. Prohlásila to mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Cílem Ruska je podle ní napomoci sjednocení FSA a syrské prezidentské armády pod praporem boje s terorismem.

„Ruská strana je připravena napomoci prostřednictvím ministerstva obrany ke sjednocení úsilí FSA a syrské armády v boji s Islámským státem a ostatními teroristickými skupinami včetně koordinace akcí ruského letectva,“ řekla mluvčí. O ruském zájmu navázat kontakt s FSA byli prý informováni zahraniční ruští partneři, kteří se syrskou opozicí spolupracují.

Zacharovová upozornila, že Moskva je ochotna navázat kontakty „s celým spektrem syrských opozičních sil“ a pomoci syrské opozici dosáhnout politického urovnání v zemi.

Rusko dnes zveřejnilo informaci, podle níž Francie navrhla při nedávné návštěvě ruského prezidenta Vladimira Putina v Paříži, aby byla do bojů, jež vede syrská armáda, zapojena i FSA. Zdroje z okolí francouzského prezidenta Françoise Hollandea ale tuto zprávu dementovaly. Hollande prý trvá na tom, že „budoucnost Sýrie se odvozuje od odstoupení prezidenta Bašára Asada“.