Moskva: Ruské zbraně nepřekročily hranice s Ukrajinou

Raketový systém Buk

Raketový systém Buk Zdroj: Jurij Lapitskij, Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Protiletadlový systém Buk ani žádná jiná ruská vojenská technika nepřekročila hranici s Ukrajinou. V Moskvě to dnes podle agentury Interfax prohlásil mluvčí ruského ministerstva obrany. Tajně podle něj nic takového provést nelze. Z převozu protiletadlového systému, jímž mohl být podle Kyjeva ve čtvrtek sestřelen malajsijský dopravní letoun, obvinila Rusko ukrajinská tajná služba SBU. Potvrzují to prý získané odposlechy.

„Ruská vojenská technika, a to ani protiletadlové komplexy Buk, ukrajinskou hranici nepřekročila,“ uvedl mluvčí. Reagoval rovněž na zprávy ukrajinských médií o tom, že na Ukrajině byli zadrženi dva Rusové, kteří prý působili jako naváděči ruské palby. „Je třeba vysvětlit, že podobnou funkci armáda využívá jen při ostřelování pozemních cílů,“ řekl mluvčí.

Ukrajinská kontrarozvědka SBU publikovala sérii odposlechů, které údajně dokazují převoz ruské raketové techniky do oblastí kontrolovaných vzbouřenci. Mužské hlasy, které podle SBU patří agentům ruské rozvědky a velitelům vzbouřenců, na nahrávkách hovoří o převozu baterií Buk přes Doněck k ukrajinské obci Pervomajsk.

To, že Rusové povstalcům asistovali, tvrdí i Spojené státy. „Kvůli technické složitosti SA-11 (označení NATO pro systém Buk – pozn. red.) je nepravděpodobné, že separatisté by systém byli schopni účinně ovládat bez pomoci znalých osob, takže nemůžeme vyloučit technickou pomoc ze strany Ruska,“ řekla velvyslankyně USA při OSN Samantha Power. Podle amerického prezidenta Baracka Obamy z Ruska na východ Ukrajiny neustále proudí vojenský materiál včetně protiletadlových střel.