Moskva: Vyzbrojení Ukrajiny znamená ohrožení naší bezpečnosti

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Moskvu znepokojují úvahy o možných dodávkách amerických zbraní Ukrajině. Znamenalo by to hrozbu pro mír na Donbasu, ale také ohrožení bezpečnosti Ruska, řekl mluvčí ruského ministerstva zahraničí Alexandr Lukaševič. O možnosti poskytnout zbraně Ukrajině a o tom, jaký by to mělo dopad, se tento týden jednalo v jednom z výborů amerického Kongresu.

„Ruské ministerstvo zahraničí je vážně znepokojeno informacemi o záměru USA zahájit rozsáhlé dodávky zbraní na Ukrajinu… Dodávky výzbroje nejen hrozí zhroucením příměří a novou eskalací na jihovýchodě, ale také ohrožují bezpečnost Ruské federace, o čemž jsme už opakovaně hovořili,“ řekl mluvčí.

Lukaševič rovněž uvedl, že se do Javorivského výcvikového prostoru ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny přesouvá z Itálie 300 příslušníků 173. výsadkové brigády ozbrojených sil USA. Tato jednotka má prý cvičit ukrajinské vojáky v „používání zámořské vojenské techniky“.

„Takže američtí vojáci jsou už na Ukrajině. Je zřejmé, že vůbec nemají v úmyslu přinést do této země mír,“ prohlásil ruský mluvčí. Situaci na východě Ukrajiny, ruské roli v ukrajinské krizi a případnému poskytnutí zbraní Kyjevu se v posledních dnech intenzivně věnuje americký Kongres.

Středečního slyšení v jednom ze senátních výborů se mimo jiné zúčastnil i čelný představitel ruské opozice Garri Kasparov, který důrazně vyzval k rozšíření izolace ruského prezidenta Vladimira Putina a k vyzbrojení Ukrajiny.

„Nemůžete vyjednávat s rakovinou. A jako rakovinu musejí být Putin a jeho elita odříznuti,“ prohlásil bývalý šachový velmistr, zjevně rozzlobený nedávnou vraždou svého přítele a dalšího předáka ruské opozice Borise Němcova v Moskvě. V souvislosti s tímto zločinem také zdůraznil, že „Putin a jeho elita si po 15 letech u moci myslí, že mohou dělat všechno, že není žádná červená čára“.

Příměří na východě Ukrajiny je stále křehké, zahynul další voják

Bez ohledu na jednání o dodávce zbraní na Ukrajinu je situace v Donbasu stále velmi napjatá. Kyjev ráno oznámil dalšího mrtvého vojáka při pokračujících přestřelkách za uplynulých 24 hodin. Proruští separatisté podle ranní informace štábu ukrajinské protipovstalecké operace od čtvrtka ostřelovali pozice vládních sil ve 40 případech. Z porušování příměří ale obviňují i rebelové armádu.

Mluvčí armády Vladyslav Selezňov podle agentury Reuters ráno zopakoval, že jsou to vzbouřenci, kdo pokračuje v porušování dojednaného klidu zbraní. Dodal, že ukrajinské jednotky při střetech s rebely přišly za uplynulých 24 hodin o jednoho vojáka a další byl zraněn.

Tiskové středisko armádní operace na Donbasu mezitím oznámilo, že vzbouřenci od čtvrtka porušili příměří čtyřicetkrát. Údajně pálili nejen na pozice armády, ale i na civilní obyvatelstvo a použili přitom ruční zbraně, minomety i děla.

Poradce ukrajinského ministra vnitra: Nemá smysl mluvit o nějakém příměří ze strany rebelů

Nejintenzivněji se prý opět střílelo u Doněcku, kde se ocitly pod palbou zejména obce Pisky a Avdijivka. Neklid byl i ve směru na Mariupol, kde se prý povstalci s minomety a obrněnými vozidly pěchoty zaměřili na obec Šyrokyne.

Poradce ministra vnitra Zorjan Škirjak uvedl, že povstalci nejenže nedodržují příměří, ale navíc stahují své síly k Mariupolu. Rusko by přes toto město a pás území podél pobřeží mohlo získat pozemní koridor k anektovanému Krymu.

„Nemá smysl mluvit o nějakém příměří ze strany rebelů. Nestahují zbraně, nedodržují zastavení palby, pokračují v přemísťování jednotek a ve zvyšování počtu tanků a raketometů,“ řekl Škirjak podle Reuters.

Představitelé proruských separatistů se dnes zatím k situaci v terénu nevyjádřili, ale z nerespektování minských dohod opakovaně obviňují Kyjev. Vláda podle nich zatím nestáhla všechny těžké zbraně, a proto rebelové hrozí návratem své těžké výzbroje na bojiště, pokud armáda odsun neuspíší.

Mluvčí ukrajinské armády Anatolij Stelmach dnes podle agentury DPA oznámil, že vojsko z fronty stáhlo další zbraně, konkrétně houfnice ráže 152 milimetrů. Odsun další těžké výzbroje prý bude následovat.