Moskva zahájila nový rok sankcemi proti Turecku a Ukrajině

Moskva

Moskva Zdroj: ctk/AP

Na Nový rok vstupují v platnost sankce, které zavádí Moskva proti Turecku a proti Ukrajině. Jde v zásadě o trestná opatření, jež sice obě země, proti nimž jsou namířená, v určité míře postihnou, nicméně budou mít nemalý negativní dopad i na Rusko a na jeho obyvatelstvo.

Sankce vůči Turecku vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin v reakci na sestřelení ruského letounu tureckou armádou koncem listopadu nad turecko-syrskou hranicí. Kromě zákazu dovozu potravin například zahrnují pozastavení vládních programů spolupráce nebo omezení pro zaměstnávání tureckých občanů v Rusku. Bude také omezena turistika a pozastaven bezvízový styk. Tyto kroky ovšem dopadají i na Rusy, zejména zúžením sortimentu potravin a nemožností rekreace v oblíbených tureckých destinacích.

Pokud jde o Ukrajinu, Moskva ode dneška pozastavuje dohodu o volném obchodu, což je v zásadě sankce za obdobnou dohodu Kyjeva s Evropskou unií, která vstupuje v platnost také dnes. Pro Rusko ale i tento krok bude mít nepříjemné důsledky. Ukrajinský prezident Petro Porošenko už podepsal zákon umožňující vládě uvalit na Rusko obchodní embargo. Kyjev počítá se zavedením dovozního cla na nejrůznější ruské zboží a rovněž s omezením importu.

Moskvě už působí ekonomické problémy sankce, které na Rusko loni uvalily západní země, především USA a EU, kvůli anexi Krymu a kvůli krizi na východě Ukrajiny vyvolané proruskými separatisty. Unie své sankce - které pokrývají velkou část ruské ekonomiky, zejména bankovní sektor a ropný a obranný průmysl - prodloužila v prosinci o dalších šest měsíců.