Most z Ruska na Krym má stavět Putinův kamarád z juda

Přístav krymského města Kerč

Přístav krymského města Kerč Zdroj: CC BY-SA 2.0: Alexxx Malev via Flickr

Stavbu mostu, který by měl přes Kerčský průliv propojit Rusko a Krym, nakonec Kreml svěřil společnosti Strojgazmontaž (SGM). Obří zakázku za stovky miliard rublů tak získal miliardář Arkadij Rotenberg, majitel firmy a přítel ruského prezidenta Vladimira Putina. Příslušné vládní nařízení už podepsal ruský premiér Dmitrij Medveděv.

Odhaduje se, že stavba mostu bude stát více než 228 miliard rublů (asi 81 miliard korun). Most by měl být postaven do konce roku 2018. Experti nicméně již nyní předpokládají, že se stavba nejspíše protáhne a prodraží.

Rusko nemá přímé spojení s Krymem a plavbu trajektů mezi ruskou pevninou a poloostrovem často narušují bouře, řádící v průlivu.

Rotenberg přišel o část svého jmění kvůli zařazení na „černou listinu“ v rámci západních sankcí proti Rusku, které mají Moskvu přimět ke změně politiky vůči Ukrajině. Spekuluje se, že stavba má podnikateli tyto škody kompenzovat. Rotenberg býval v mládí Putinovým partnerem v judo, tvrdí však, že za úspěchy v podnikání nevděčí této známosti.

„Je to každopádně obtížný projekt, a to i čistě technologicky, ale tím je i zajímavý. Při tom všem je to pro mne dobrý příběh. Jsem rád, že vláda rozhodla kladně,“ řekl Rotenberg listu Kommersant. Ujistil, že mu nejde o tom, aby na stavbě vydělal, ale chápe ji jako svůj „příspěvek k rozvoji země“. Nicméně dodal, že most nebude financovat, to si plně vezme na starost státní rozpočet. Jako o dodavatelích jedná prý s tureckými a jihokorejskými firmami.

Rusko anektovalo Krym loni v březnu po referendu, které se odehrávalo pod zbraněmi ruských vojáků. Západ vzápětí uvalil na Rusko sankce. Moskva argumentuje, že jednala v souladu s vůlí většiny obyvatel a napravila přehmat sovětského vedení, které v 50. letech administrativně přiřklo poloostrov Ukrajině.