Motory do formule 1 budou levnější, týmy musí zvýšit spolehlivost

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Mezinárodní automobilová federace (FIA) se dohodla s dodavateli motorů pro formule 1 na dalším snížení nákladů. Cílem je nejen ušetřit, ale rovněž snížit výkonnostní rozdíly. Nové regule začnou platit od příští sezony minimálně do roku 2020. Motory momentálně dodávají pro formulové stáje čtyři automobilky – Mercedes, Honda, Renault a Ferrari.

FIA se dohodla se všemi čtyřmi na snížení nákladů na pohonné jednotky. To se týká stájí, které nedisponují vlastními motory. Tyto týmy od příští sezony budou mít motory levnější o jeden milion eur proti současným nákladům, od roku 2018 dokonce za sezonu ušetří tři miliony eur. Nyní má každý jezdec k dispozici pět motorů na sezonu. I těch ubyde. Přesný počet ale FIA ještě neoznámila.

Podle prezidenta FIA Jeana Todta týmy nyní ročně vynaloží jen na motory 20 milionů eur za sezonu. Todt se domnívá, že ideální cena by měla být do 12 milionů eur. FIA uvedla, že pokud by nedošlo k dohodě, byla připravena zavést pro všechny týmy nezávislého dodavatele motorů.

Tradiční zvuk se vrátí
FIA také rozhodla, že nejpozději do roku 2018 se motory znovu vybaví generátorem zvuku, jenž by měl přispět k návratu hluku, který dříve formule 1 provázel. V roce 2014 byly zavedeny nové motory, kvůli kterým zvuk vozů ztratil na síle. „Tišší“ formule kritizovali jak jezdci, tak diváci.