Mrtvých běženců nalezených v Rakousku je 71, policie zadržela podezřelé

Bývalý kamion firmy Hyza, v němž na rakouské dálnici policie objevila desítky mrtvých imigrantů

Bývalý kamion firmy Hyza, v němž na rakouské dálnici policie objevila desítky mrtvých imigrantů Zdroj: ctk/ap

V nákladním voze nalezeném ve čtvrtek na východě Rakouska bylo 71 těl běženců, z toho bylo 59 mužů, osmi žen a čtyř dětí. Nová bilance značně překonala původní odhady policie, která ve čtvrtek uvedla, že mrtvých bude dvacet až padesát. Předpokládá se, že uprchlíci se v chladírenském voze udusili. V Maďarsku byli v souvislosti s tímto případem zadrženi čtyři podezřelí.

„Kolegové pracovali celou noc a vynášeli těla,“ citoval list Kronen Zeitung policejního mluvčího Helmuta Marbana. Národnost běženců je nejasná, našel se ale jeden syrský pas. Podle policie oběti nebyly z Afriky.

V Maďarsku byli v souvislosti se smrtí běženců na základě evropského zatykače zadrženi čtyři lidé. Podle agentury APA jde o bulharského obchodníka s libanonskými kořeny, který je majitelem nákladního auta, a dále o dva řidiče. Jeden je Bulhar a druhý Afghánec, který měl při sobě maďarské doklady. Poslední zadržený je rovněž bulharský občan. Bulharské ministerstvo zahraničí zatčení svých tří občanů v Maďarsku potvrdilo.

Všichni zadržení stanou v sobotu před soudem v maďarském Kecskemétu, který bude rozhodovat o uvalení vazby. Rakouská justice bude usilovat o jejich vydání ke stíhání, uvedla prokuratura v Eisenstadtu.

Auto s maďarskými poznávacími značkami, které v minulosti patřilo slovenské firmě, bylo nalezeno odstavené na dálnici nedaleko hranic s Maďarskem. Policie následně vůz odtáhla do haly někdejší pohraniční veterinární stanice.

Rakousko vyzývá k solidaritě

Rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová v reakci na tragickou událost vyzvala k větší solidaritě mezi členskými státy Evropské unie při řešení uprchlické otázky, především pak ke spravedlivému přerozdělení žadatelů o azyl.

Rovněž řekla, že by uvítala vytvoření záchytných center OSN v krizových oblastech a u vnějších hranic EU, kde by lidé získali možnost do unie odcestovat legálně.

Rakouské úřady očekávají, že v nadcházejících dnech se počet běženců přicházejících do země přes Maďarsko zvýší. Policie v Burgenlandu, který s Maďarskem sousedí, a také v Štýrsku a Korutanech proto dostane posily.