Munice pro Clintonovou: Trumpovy obscénní výroky o ženách kritizuje jeho manželka i dvojka Pence

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: Reuters

Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump v první televizní debatě s Hillary Clintonovou
Donald Trump se před televizními kamerami utkal s Hillary Clintonovou
Donald Trump se před televizními kamerami utkal s Hillary Clintonovou
22
Fotogalerie

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump se stal terčem kritiky poté, co list The Washington Post zveřejnil videozáznam z roku 2005 zachycující jeho obscénní výroky o ženách. Trumpovo chování vyvolalo řadu odsudků z nejvyšších pater Republikánské strany.

Proti zámožnému realitnímu podnikateli se postavil i jeho viceprezidentský kandidát Mike Pence, kterého by část republikánů ráda viděla na Trumpově místě v čele kandidátky. Podporu Trumpovi odvolal vlivný republikánský senátor John McCain. Kritickou poznámku si neodpustila ani Trumpova žena Melanie.

Trump na videozáznamu popisuje, jak se pokoušel mít sex s vdanou ženou. Vychloubá se také, že ho ženy nechávají, aby je líbal a osahával, protože je slavný. "Když jste hvězda, nechají vás to dělat. Můžete dělat, co chcete," řekl a chvíli nato použil i vulgárnější výrazy.

Trumpova sokyně Hillary Clintonová zveřejněním záznamu získala krátce před druhou debatou s Trumpem silnou munici pro předvolební boj. Clintonová záznam označila za "odporný". "Nemůžeme dovolit, aby se takovýto muž stal prezidentem," uvedla na svém twitterovém účtu.

Pence, který se ocitl pod tlakem v úterní viceprezidentské debatě, kde byl nucen hájit Trumpovu neochotu zveřejnit daňové přiznání, se tentokrát odmítl postavit za muže, jenž si jej vybral jako možného viceprezidenta.

"Jako manžel a otec jsem byl uražen slovy a činy popisovanými Donaldem Trumpem na 11 let starém videu zveřejněném včera (v pátek)," uvedl v prohlášení guvernér Indiany. "Neomlouvám jeho výroky a nemohu je hájit," dodal muž považovaný za představitele tradičních konzervativních hodnot.

Vše o amerických prezidentských volbách si přečtěte zde

Vlivný senátor John McCain a někteří další republikáni v reakci na zveřejnění záznamu vzali zpět svou dříve deklarovanou podporu Trumpovi. Část z nich volala po tom, aby jej Pence nahradil. Trumpa po jeho ponižujících a vytahovačných výrocích ohledně žen není možné dále podporovat ani podmíněně, uvedl v prohlášení McCain, který za republikány kandidoval na prezidenta v roce 2008.

Trump reagoval slovy, že se kandidatury nikdy nevzdá. Za uvedené výroky se ale newyorský magnát omluvil, "pokud někoho urazily", a označil je za "žertování". Zveřejnění zmíněného záznamu podle něj "není nic jiného než jen odpoutávání pozornosti".

Zároveň se pokusil skandál obrátit proti Clintonové. "Řekl jsem nějaké hloupé věci," prohlásil na "omluvném" videu, které umístil na Facebooku. "Ale je velký rozdíl mezi slovy a jednáním jiných lidí. Bill Clinton ženy skutečně zneužíval," dodal. Tvrdil rovněž, že mu Clinton "na golfovém hřišti říkal mnohem horší věci". V souvislosti s tím také obvinil Clintonovou, že "oběti" svého muže "zastrašovala, napadala a šikanovala".

Trump byl již dříve kritizován za sexistické a ponižující výroky na adresu žen, poznamenala agentura Reuters. Jeho manželka Melanie v dnešním prohlášení označila poznámky ze záznamu za "nepřijatelné a urážlivé". Dodala přitom, že omluvu svého chotě přijímá.

Clintonová se v noci na pondělí utká s Trumpem ve druhé ze tří předvolebních debat. První debata měla rekordní sledovanost a podle většiny Američanů v ní zvítězila Clintonová.