Musíme zastavit ebolu, varoval Zuckerberg. Na boj daroval 25 milionů dolarů

Mark Zuckerberg - Facebook

Mark Zuckerberg - Facebook

Zakladatel největší sociální sítě na světě Facebook Mark Zuckerberg se rozhodl přispět na boj proti ebole. Se svou ženou Priscillou Chanovou daroval celkem 25 milionů dolarů.

„Musíme v brzké době dostat ebolu pod kontrolu, aby se nešířila dál a nevyvolala dlouhodobou globální zdravotní krizi, se kterou bychom nakonec bojovali celá desetiletí, jako tomu je u HIV či dětské obrny,“ napsal dnes na sociální síť zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg.

Zuckerbergovy peníze zamířily do fondu Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Finance by měly jít na školení a vybavení center, kde se starají o pacienty nakažené smrtelným virem. „Jsme velmi vděční za tento obrovský dar. Děkujeme jim za jejich podporu, která zachrání spousty životů,“ uvedl prezident CDC Charles Stokes

WHO: Během 60 dnů může týdně přibývat až deset tisíc nákaz ebolou

Světová zdravotnická organizace (WHO) se obává, že během dvou měsíců by mohlo týdně přibývat až 10 tisíc nových případů nákazy ebolou. Míra úmrtnosti na tuto chorobu se přitom nyní zvýšila na 70 procent. Podle agentury AP to dnes řekl zástupce generální ředitelky této organizace Bruce Aylward.

Představitel WHO upozornil, že jestliže se do 60 dnů nezintenzivní reakce světa na krizi kolem epidemie eboly, zemře mnohem více lidí a bude potřeba obrovského úsilí, aby bylo možné vypořádat se se spirálovitě rostoucím počtem případů.