Muž zadržený v Paříži byl loni v nepřítomnosti souzen s Abaaoudem

Policie hlídkuje před sídlem Evropské komise

Policie hlídkuje před sídlem Evropské komise Zdroj: ctk

Muž, kterého policie ve čtvrtek večer zadržela v Paříži kvůli podezření z přípravy atentátu, byl loni v červenci v Bruselu odsouzen v nepřítomnosti spolu s Abdelhamidem Abaaoudem, předpokládaným organizátorem listopadových útoků ve francouzské metropoli. Abaaouda francouzská policie ještě v listopadu zabila. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na policejní zdroj.

Policie tohoto muže - podle agentury AP je jím 34letý Reda Kriket - zadržela v jednom bytě na pařížském předměstí, kde bylo také objeveno menší množství výbušnin. Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve ještě ve čtvrtek večer sdělil, že zadrženým je Francouz, který je podezřelý z přípravy dalšího atentátu ve Francii. Příprava útoku byla podle něj v „pokročilém stadiu“ a zločinu se podařilo předejít.

Cazeneuve rovněž uvedl, že zatím nic nenasvědčuje tomu, že tento případ nějak souvisí s listopadovými atentáty v Paříži nebo s útoky islamistů v Bruselu začátkem týdne. Podle AFP byl Reda Kriket spolu s dalšími 28 osobami, včetně Abaaouda, loni 29. července odsouzen v nepřítomnosti k desetiletému vězení. Šlo o proces s velkou skupinou džihádistů vedenou 41letým Khalidem Zerkanim žijícím v Bruselu a týkal se rekrutování lidí pro válku v Sýrii.