Na arzenál KLDR upozorňuje i Čína, prý už má 20 jaderných hlavic

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Čínští experti na jaderné zbraně odhadují, že severokorejský režim má nyní k dispozici 20 jaderných hlavic. To je až dvojnásobný počet, než uváděly odhady Američanů. Podle odborníků z Číny má navíc Severní Korea předpoklady k tomu, aby toto číslo během příštího roku zdvojnásobila.

Podle amerického admirála Williama Gortneyho by balistické rakety s jadernou hlavicí mohly dolétnout až na území Spojených států. Nemá ale informace o tom, že by KLDR provedla náležité testy, uvedl pro Hlas Ameriky.

Bezpečnostní analytik James Kim z Asijského institutu v Soulu připomněl, že testování severokorejských jaderných zbraní zatím provázejí problémy s navigačním systémem a zmenšováním rozměrů hlavic.

Možný dolet severokorejských raket s jadernými hlavicemiMožný dolet severokorejských raket s jadernými hlavicemi | WSJHypotetický dolet severokorejských raket s jadernými hlavicemi dle amerických odhadů

Přesto naznačil, že pokrok v jejich vývoji nenechává v klidu ani Čínu. Vychází ze skutečnosti, že se tamní experti na jaderné zbraně podle informací The Wall Street Journal podělili s informacemi o množství jaderných zbraní Severní Koreje právě s Američany.

Zpřesnili tak odhady Joela Wita z Americko-korejského institutu při Univerzitě Johna Hopkinse. Podle nich měla KLDR v současnosti mít k dispozici deset až 16 jaderných zbraní. Podle Číňanů je to 20.

„Čínské vztahy s KLDR se již nějakou dobu mění a zůstávají chladné. Prezident Číny Si Ťin-pching stále ještě Kim Čong-una nepřizval k jednání,“ dodal Kim.