Na dálnici v Anglii spadla historická stíhačka, zahynulo nejméně sedm lidí

Nehoda historického stroje Hawker Hunter při letecké show v Shorehamu

Nehoda historického stroje Hawker Hunter při letecké show v Shorehamu Zdroj: ctk/AP

Nehoda historického stroje Hawker Hunter při letecké show v Shorehamu
ilustrační foto britského stíhacího letounu z 50. let Hawker Hunter
Nehoda historického stroje Hawker Hunter při letecké show v Shorehamu
3
Fotogalerie
Na rušnou dálnici na jihu Anglie poblíž letoviska Brighton se v sobotu při nezdařeném akrobatickém prvku zřítila historická stíhačka a narazila do několika aut. Zahynulo nejméně sedm lidí. Všechny oběti zemřely na místě, jeden člověk byl v kritickém stavu převezen do nemocnice. Čtrnáct lidí bylo lehce zraněno. Pilota, někdejšího armádního letce a nyní kapitána airbusu, stihli lidé z hořících trosek vytáhnout a teď v nemocnici bojuje o život.

Policie oblast neštěstí stále prohledává a nevyloučila, že ve vracích aut jsou další mrtví. Jedním z postižených vozů byla svatební limuzína. The Guardian píše o dvou mrtvých cyklistech s tím, že tato zpráva nebyla potvrzena. Britský premiér David Cameron vyjádřil rodinám obětí soustrast.

Havarovaný stroj, jednomístný britský proudový stíhací letoun z 50. let minulého století Hawker Hunter, se účastnil letecké přehlídky na letišti ve městečku Shoreham-by-Sea. Podle svědků stroj nezvládl dokončit akrobatický manévr, dopadl na dálnici a skončil v keřích za svodidly.

Po pádu a následném výbuchu se údajně rozpadl vedví. Z místa neštěstí stoupaly dva mraky hustého černého dýmu. Policie dálnici A27 uzavřela. „Záchranným složkám byl oznámen vážný incident. Na místo bylo vysláno několik helikoptér, aby zraněné přepravily do nemocnice,“ uvedl policejní mluvčí, citovaný deníkem The Telegraph.

Podle svědků se stíhačce nepovedl plánovaný akrobatický prvek. „Hunter vzlétl z letiště, proletěl nám nad hlavou a začal dělat přemet, aby se vrátil zpět na letiště. Ale když byl dole, zdálo se, že ztrácí výkon, a spadl na zem břichem dolů,“ popsal britskému tisku svědek havárie Tony Wallace.

Další svědci na Twitteru hovoří o vyhořelých autech a motocyklech na dálnici. „Kdybych byl o 20 vteřin rychlejší, už bychom spolu nemluvili,“ řekl listu The Guardian Dom Lawson, který dálnicí v době pádu letadla zrovna projížděl. Stroj prý proletěl jen několik metrů nad jeho autem, dopadl na zem a pět až šest aut se změnilo v ohnivou kouli.

Jde už o druhý podobný incident na letecké show v Shorehamu v posledních letech. V září 2007 zde během rekonstrukce bitvy o Británii zahynul pilot letounu Hawker Hurricane. Stíhačka, která havarovala dnes, patří podle britského tisku patrně milionáři a vlastníkovi čerpacích stanic Grahamu Peacockovi.

Výběr nehod při leteckých přehlídkách
26. července 1997 - Při letecké přehlídce u belgického přímořského letoviska Ostende se zřítil dvojplošník německé výroby na stan Červeného kříže v blízkosti divácké tribuny. Kromě jordánského vojenského pilota zahynulo dalších osm lidí.
27. července 2002 - Pád stíhačky Su-27 při letecké přehlídce v ukrajinském Lvově si vyžádal životy 78 lidí. Oba piloti havarované stíhačky se stihli katapultovat. Jde o nejhorší neštěstí na letecké přehlídce, které překonalo i nehodu ze srpna 1988, kdy se na americké letecké základně Ramstein v západním Německu srazily letouny italské akrobatické skupiny Frecce Tricolori. Jeden z nich následně dopadl přímo do davu přihlížející diváků a explodoval. Nehoda si tehdy vyžádala život tří pilotů a 67 diváků.
2. června 2007 - Pět lidských životů včetně dvou dětí si vyžádala nehoda vrtulníku v italském kraji Abruzzy. Vrtulník při ukázkovém letu zavadil o elektrické vedení a následně se zřítil do řeky u Val Vomano.
26. dubna 2008 - Stroj typu Z-37 české výroby najel do diváků při startovacím manévru na letecké přehlídce ve východoněmeckém Eisenachu. Zahynula přitom pětačtyřicetiletá žena.
22. září 2009 - Sedm lidí přišlo o život v důsledku zřícení bojového letounu na vojenské přehlídce jižně od íránského hlavního města Teheránu.
16. září 2011 - Při leteckých závodech v americkém Renu se do divácké zóny zřítil upravený bojový letoun z 2. světové války P-51 Mustang. Nehodu nepřežilo 10 diváků a pilot.
22. srpna 2015 - Havárie letadla Hawker Hunter při letecké show v Shorehamu na jihu Anglie připravila o život sedm osob. Všechny oběti zemřely na místě, jeden člověk byl v kritickém stavu převezen na nemocnice.