Na evropskou scénu vstoupila revolta

Francouzský prezident François Hollande.

Francouzský prezident François Hollande. Zdroj: ctk

Obavy, že vleklá ekonomická krize vyústí v pronikání extremistických prvků do evropské politiky, se po víkendu zhmotnily. Uskupení těžící z nespokojenosti nad škrty uspěla ve volbách v Řecku, v místních volbách v Itálii i Británii, dvoumilionovou voličskou podporu už dříve potvrdila i ultrapravicová Le Penová ve Francii, kde po 17 letech vyhrála levice. Analytici to vidí takto: Evropané revoltují, volili proti úsporám a škrtům.

Nejostřeji dopadly volby v Řecku, parlament se rozdrobil na řadu menších stran neschopných utvořit funkční koalici, posílili národovci a ultralevice, poprvé od druhé světové války zasedli do lavic neonacisté z partaje Zlatý úsvit. Ekonomové soudí, že úsporná opatření slíbená Evropě za přijatou stomiliardovou pomoc jsou ohrožena, opět je na pořadu dne odchod Řecka z EU, jak to prosazují národovci. Proto byly světové akciové i finanční trhy část pondělka a v úterý pod silným výprodejním tlakem. Sedmý den v řadě oslabovalo euro.

„Je těžké dělat s eurem cokoli jiného než ho prodávat,“ řekl Bloombergu šéf dealingu CIBC Jeremy Stretch. „Francouzsko-německá aliance je destabilizována, ještě horší je hrozba nákazy z Řecka, hlavně pro bankovní systém.“ Citibank tvrdí, že pravděpodobnost odchodu z eurozóny do jednoho roku pro Řecko výrazně vzrostla.

V parlamentních volbách v Řecku i v lokálních britských propadly koaliční strany. V Řecku ty, jež podepsaly závazky s EU a MMF, tedy Pasok a Nová demokracie, které získaly jen 149 křesel v třísetčlenném parlamentu. Ve Velké Británii drtivě zvítězili labouristé Eda Milibanda, který dlouhodobě kritizuje restrikce a vřele přivítal vítězství socialisty Hollanda.

„Evropě to pomůže utéci z úspor,“ uvedl. Premiér David Cameron ale kontroval, že Velká Británie rozhodně úspory neopustí. Hollandovo vítězství ale naopak nenadchlo ekonomy. Poražený Nicolas Sarkozy tvořil s Angelou Merkelovou silný motor prosazování úspor v EU, což může být ohroženo. Hollande vyhrál s antiúsporovou rétorikou a třeba slibem snížení nedávno zvýšené hranice odchodu do důchodu či zvýšení minimální mzdy.

Až tragikomicky pak působí volební úspěch komika Beppa Grilla v Parmě, který požadoval bankrot Itálie a dostal 21 procent. V italských komunálních volbách ale uspěly levicové a protestní spolky, Berlusconiho partaj propadla.