Na krizi v USA nejvíc doplatí Asie, varuje čínský ekonom

Asijští vývozci mohu na pád americké ekonomiky tvrdě doplatit.

Asijští vývozci mohu na pád americké ekonomiky tvrdě doplatit.

Asijští exportéři by mohli být největšími oběťmi americké krize. Obávat by se měli především následků snížení úvěrového ratingu USA, napsal pro čínský státní deník People's Daily ekonom Sun Lijian.

„Snížení dlouhodobého úvěrového ratingu Spojených států rozeznělo varovný zvon pro mezinárodní měnový systém, kterému vládne dolar,“ uvedl Sun s tím, že USA musí zastavit růst svého dluhu, aby mohly počítat s opětovným udělením špičkového ratingu.

Varuje ale, že Washington jeho krize nepoškodí tolik jako ty ekonomiky, které jsou závislé na poptávce z vyspělých zemí. Tento vývoj podle Suna neohrožuje jen Čínu, ale i země Blízkého východu, Rusko či latinskou Ameriku.

Důležitost amerického trhu pro Čínu dokládají i čísla, vzájemná obchodní bilance dosáhla loni rekordního schodku 273 miliard dolarů. Čínské dolarové investice jsou největší na světě, tvoří asi dvě třetiny všech měnových rezerv ve výšil 3,2 bilionu dolarů.

Tyto investice by mohly být znehodnoceny dalším uvolněním americké měnové politiky, což by sice zastavilo pád hodnoty státního sluhu, „ale zároveň by to vedlo ke znehodnocení dolaru a poškození velkých investic do dolarových aktiv, které drží věřitelské státy,“ upozornil Sun.

Čínská vláda zatím na podobná varování, která přišla například i od zpravodajské agentury Xinhua, nereagovala. Shodují se ale s názory vládních poradců, kteří po pekingském kabinetu žádají, aby diversifikoval své měnové rezervy.