Na Kubě krátce před příletem Obamy pozatýkali desítky disidentek

Vlajka u ambasády USA v Havaně

Vlajka u ambasády USA v Havaně Zdroj: ctk/ap

Jen několik hodin před historickou návštěvou prezidenta USA Baracka Obamy kubánské úřady zadržely desítky členek opoziční skupiny Dámy v bílém, informovala agentura AFP. Organizace Dámy v bílém sdružuje manželky politických vězňů. Obama už odletěl na Kubu, kde je očekáván kolem 22:00 SEČ.

Kubánská policie podporovaná stovkami provládních demonstrantů podle agentury Reuters přerušila pochod a zadržela kolem 50 osob.

Aktivistky vyrazily na tradiční nedělní pochod v metropoli v Havaně, aby požadovaly dodržování lidských práv v zemi. A jak je i poměrně obvyklé, policie je v závěru cesty zadržela a předvedla k výslechu k podání vysvětlení. Disidenti pak obvykle bývají propuštěni po několika hodinách.

Ženy a jejich mužští podporovatelé protestovali v havanské luxusní čtvrti Miramar. Zadržení pak byli vehnáni do policejních vozů poté, co se snažili vsedě zablokovat ulici, kterou procházel průvod zhruba 300 provládních demonstrantů provolávajících urážky i revoluční slogany, informovala agentura AP.

Obama slíbil mluvit o lidských právech

Obama na ostrov přicestuje jako první americký prezident po 88 letech. Na komunistické Kubě setrvá do úterý, na kdy má plánováno právě setkání s disidenty. Obama podle organizace Dámy v bílém slíbil, že při setkání s kubánským vůdcem Raúlem Castrem bude hovořit i o cestě, kterou bude Kuba muset ujít k plnému dodržování lidských práv.

Vůdkyně Dam v bílém Berta Solerová podle některých západních médií chce, aby Obama vyzval k amnestii pro politické vězně, kterých je podle ní na ostrově zhruba 80. Kubánská vláda oficiálně popírá, že by na ostrově byli nějací političtí vězni.

Radek Palata: Obama na Kubě je symbol