Na místo pádu letadla na Ukrajině přijelo 70 zahraničních expertů

Konvoj zahraničních expertů chráněný povstalci

Konvoj zahraničních expertů chráněný povstalci Zdroj: ctk/ap

Několik desítek expertů, včetně odborníků z Nizozemska a Austrálie, v pátek dorazilo na místo pádu malajsijského letadla na východě Ukrajiny. Tým zahájil shromažďování zbývajících těl obětí. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Zahraniční experti na místě pracují přesto, že v blízkosti trosek letadla pokračují boje mezi ukrajinskými vojáky a proruskými povstalci.

Skupina expertů v počtu asi 70 osob je největší, jaká se na místo vydala od zřícení malajsijského boeingu s 298 lidmi na palubě. Letadlo bylo s největší pravděpodobností sestřeleno 17. července nad územím, jež mají pod kontrolou separatisté.

Zahraniční tým odjel na místo v 15 autech a jednom autobusu a nejprve se pustil do budování své základny. Prioritou je sesbírat pozůstatky zemřelých, které v teplotách přesahujících 30 stupňů Celsia hnijí rozptýlené po okolních polích, napsala agentura AP. Pole s částmi lidských těl mají být nyní oficiálně označena jako „místo činu“ a rozdělena na menší úseky, které budou systematicky prohledány. K pátrání budou využiti i cvičení psi.

Nizozemci a Australané už na místě pádu byli

Menší skupina expertů z Nizozemska a Austrálie, jejichž občané tvoří převážnou většinu z 298 mrtvých, byla u trosek letadla již ve čtvrtek. Umožnilo jim to jednodenní příměří, které ukrajinská armáda vyhlásila v oblasti. V předchozích dnech se odborníci snažili na místo dostat, ale bránily jim v tom boje mezi ukrajinskými vojáky a proruskými separatisty.

Dnes ukrajinská armáda své operace v oblasti obnovila. Při zatím posledním významném střetu rebelové zabili nejméně deset ukrajinských výsadkářů, které přepadli poblíž města Šachtarsk. Ukrajinská armáda oznámila, že dalších 13 vojáků utrpělo zranění a 11 jich je pohřešováno. Kyjev rovněž obvinil rebely, že útok podnikli v časných ranních hodinách ještě před vypršením jednodenního příměří.

Přístup jen koridorem

Zahraničním expertům na místo pádu letadla umožňuje přístup bezpečný koridor, jehož zřízení vyjednali ve čtvrtek v Minsku zástupci Ruska, Ukrajiny, povstalců a OBSE. Australská federální policie ve svém dnešním prohlášení oznámila, že průzkumný tým, doprovázený pozorovateli OBSE, provedl ve čtvrtek v okolí letadla předběžné zhodnocení situace. Na místě se ale prý experti zdrželi jen hodinu.

Australský premiér Tony Abbott sdělil, že členové průzkumného týmu lokalizovali kolem trosek malajsijského boeingu další tělesné pozůstatky. Množství pozůstatků obětí odvezl z místa havárie už vlak s chladicími vozy 21. července. Australské úřady ale již dříve vyjádřily přesvědčení, že na místě stále zůstává až 80 těl.

Zbývající těla obětí z malajsijského letadla a osobní věci mrtvých by podle dnešní zprávy australských médií mohly být přepraveny z místa havárie během následujících několika dní. Ukrajinský vicepremiér Volodymyr Hrojsman podle australského serveru News.com.au na Twitteru napsal, že proruští separatisté dovolí vlaku s osobními věcmi obětí opustit oblast do dvou dnů.

Malajsijský boeing letící z Amsterodamu do Kuala Lumpuru se 17. července zřítil u obce Hrabove v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny. Z údajného sestřelení stroje se navzájem obviňují ukrajinské úřady a proruští separatisté.