Na Slovensku je nejvyšší inflace za tři roky

Bratislava

Bratislava

Především dražší pohonné hmoty, potraviny, ale i vyšší DPH a spotřební daně mohou za to, že míra inflace na Slovensku v říjnu vystoupila na 4,4 procenta, což je nejvyšší úroveň od prosince 2008. Inflace vzrostla také v sousedním Maďarsku.

V samotném říjnu ceny vzrostly o 0,2 procenta po růstu o 0,2 procenta v září. Analytici tak byli ve svých odhadech přesní, neboť čekali dvoudesetinový měsíční růst a roční míru inflace 4,4 procenta. Vyšší je ale inflace cenového jádra, která vystoupila na 2,7 procenta ze zářijových 2,5 procenta a proti očekávaným 2,6 procenta.

Ekonomové už dříve upozorňovali, že se inflace na Slovensku přechodně zvýší, celoroční růst odhadují asi na čtyři procenta. Mezinárodní měnový fond, slovenská centrální banka a tamní ministerstvo financí ale očekávají, že od příštího roku se začne tempo růstu cen snižovat.

Maďaři zvýšili spotřební daně

V sousedním Maďarsku vystoupila míra inflace na 3,9 procenta, zatímco v září dosahovala 3,6 procenta. Maďarský statistický úřad vidí příšinu hlavně v růstu cen energie a pohonných hmot. Jen za říjen ceny pro spotřebitele vzrostly o 0,7 procenta, v září naopak o 0,1 procenta klesly.

Analytici v případě Maďarska původně očekávali inflaci o desetinu vyšší – tedy 3,7 procenta. Za vyšší inflací je ale podle statistiků částečně i dřívější změna metodiky výpočtu, která míru inflace zvýšila o 0,1 procentního bodu.
Inflační jádro je také vysoko, jeho meziroční růst zůstal na třech procentech, což je výrazně více než před rokem, kdy jádrová inflace byla na 1,8 procenta.

Maďarská středopravá vláda od listopadu prosadila zvýšení spotřebních daní. Od ledna zvedne horní sazbu daně z přidané hodnoty z nynějších 25 na 27 procent, aby zvýšila příjmy státního rozpočtu. Ekonomové upozorňují, že zvýšení DPH přispěje k dalšímu růstu inflace.