Na trůn usedá Charles III., nejdéle čekající britský následník. Počká si i na korunovaci

Princ Charles

Princ Charles Zdroj: Reuters

Historický okamžik: Princ Charles zahájil nové zasedací období britského parlamentu místo královny
Historický okamžik: Princ Charles zahájil nové zasedací období britského parlamentu místo královny
Princ Charles
4
Fotogalerie

Ve chvíli, kdy královna Alžběta II. ve čtvrtek zemřela, trůn automaticky bez jakékoli ceremonie přešel na jejího syna Charlese, bývalého prince z Walesu. Nový britský král přijal jméno Charles III. Bylo to vůbec první rozhodnutí jeho vlády. Pozici následníka trůnu zastával nejdéle v britské historii, přes 70 let. Charlesova  korunovace se pravděpodobně uskuteční až za několik měsíců. 

„Smrt mé milované matky, Jejího Veličenstva, je pro mě a pro všechny členy mé rodiny momentem největšího smutku. Hluboce truchlíme nad odchodem vážené panovnice a milované matky. Vím, že její ztrátu bude hluboce pociťovat celá země, Commonwealth a nespočet lidí po celém světě,“ uvedl nový král Charles III. (počeštěně Karel III.) v prvním oficiálním prohlášení.

Charlesův syn William převezme po svém otci titul vévoda z Cornwallu. Manželka nového krále bude mít podle přání Alžběty II. šlechtický titul „Queen consort“ (lze volně přeložit jako královna-manželka).

Korunovace nového krále by měla následovat v řádu měsíců. Jde o náročnou událost z hlediska příprav. Královna Alžběta II. byla korunována až více než rok poté, co nastoupila na trůn. Korunovace se již tradičně koná ve Westminsterském opatství v Londýně.

Král Charles III. je nejstarším potomkem Alžběty II. Narodil se 14. listopadu 1948 jako Charles Philip Arthur George vévodovi z Edinburghu Philipovi a následnici trůnu Alžbětě. Připadl mu titul prince z Edinburghu. V té době vládl jeho dědeček Jiří VI., Charles se zařadil na druhé místo v následnické linii za svou matku Alžbětu.

Charles má tři mladší sourozence – sestru Annu a bratry Andrewa s Edwardem. V únoru 1952 Jiří VI. zemřel, Alžběta se stala královnou a Charles ve třech letech povýšil na přímého následníka. V roce 1958 obdržel titul prince z Walesu, který je vyhrazen nejvýše postavenému člověku v nástupnické linii. Charles absolvoval výcvik v námořnictvu i letectvu, studoval archeologii, od níž přešel ke studiu historie. 

Jak bude vypadat korunovace Charlese III.?

Video placeholde
Jak bude vypadat korunovace Charlese III.? • Videohub

V roce 1981 se Charles oženil s Dianou Frances Spencerovou. Svazek s Dianou však za pevný nešlo označit, oba udržovali mimomanželské vztahy. V roce 1996 se rozvedli. Diana o rok později zahynula v Paříži při autonehodě. 

V roce 2005 se Charles oženil s Camillou Parkerovou Bowlesovou. Pro oba šlo o vstup do druhého svazku, místo církevního se konal občanský obřad. Královna Alžběta II. se jej nezúčastnila. Ze svého úřadu je hlavou anglikánské církve, která sňatek rozvedených lidí nepodporuje. 

Camilla se honosila titulem vévodkyně z Cornwallu podle dalšího Charlesova titulu. Opakovaně se vyjádřila, že pokud se Charles stane králem, ona se nebude označovat za královnu.

ONLINE: Korunovace Karla III. >>>

Charles se dlouhodobě věnuje především otázkám klimatu a životního prostředí. O klimatické změně poprvé veřejně hovořil už v roce 1968. Byl jedním z nejznámějších zastánců Pařížské klimatické dohody z roku 2015 a o čtyři roky později osobně přemlouval nad čajem tehdejšího amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby Spojené státy od dohody neustupovaly. 

V roce 2020 přednesl na Světovém ekonomickém fóru v Davosu na téma životního prostředí vlivnou řeč. „Chceme se zapsat do historie jako lidé, kteří neudělali nic pro obnovení rovnováhy? Já si to nepřeji,” uvedl Charles.

Na klimatickém summitu COP21 loni ve skotském Glasgow Charles vybízel vlády, aby spolupracovaly s průmyslem při řešení změny klimatu. „Víme, že to bude stát biliony, ne miliardy dolarů,” řekl.