Na Ukrajině jsou zahraniční armády, účastní se cvičení na západě země

Příslušník americké armády zkoumá ukrajinskou techniku

Příslušník americké armády zkoumá ukrajinskou techniku Zdroj: ctk

Rozsáhlé vojenské cvičení za účasti dvou tisíc vojáků ukrajinské armády a amerických pozemních sil a rovněž příslušníků armád dalších 16 zemí začalo na západě Ukrajiny. Manévry pod kódovým označením Saber Guardian/Rapid Trident-2015 jsou podle ukrajinského tisku projevem mezinárodní podpory Kyjeva v situaci výrazné bezpečnostní destabilizace na západě země. Moskva manévry kritizovala jako ohrožení mírového urovnání konfliktu na východě Ukrajiny.

Cvičení se bude do konce července odehrávat na vojenské základně Javoriv u polských hranic, kde američtí instruktoři už několik měsíců ukrajinské jednotky cvičí. Kromě vojáků z Ukrajiny a 13 zemí NATO se do cvičení zapojí i pozemní síly z Ázerbájdžánu, Gruzie, Moldavska a Srbska.

Manévry jsou součástí bohatého výcvikového programu, který Ukrajina ve spolupráci se Severoatlantickou aliancí od loňského roku realizuje. Letos v dubnu se na západní Ukrajině téměř tisíc příslušníků ukrajinské Národní gardy zúčastnilo společného cvičení s americkými výsadkáři. Největší loňské manévry se na Ukrajině za účasti vojáků z 15 zemí uskutečnily ve druhé polovině září.

Ruská diplomacie označila manévry za ukázku „provokativního kurzu Severoatlantické aliance“, zaměřeného na bezpodmínečnou podporu „revanšisticky naladěných“ přívrženců války v Kyjevě.

Důsledkem cvičení by tak mohlo být i ztroskotání mírového procesu na východě Ukrajiny, kde si boje mezi proruskými separatisty a vládními silami od loňského dubna vyžádaly přes 6500 mrtvých, varovala Moskva.