Na Ukrajině padl americký dobrovolník, zřejmě první cizinec na straně vlády

Boje na Ukrajině

Boje na Ukrajině Zdroj: ctk

Američan, známý v řadách ukrajinského dobrovolnického praporu Donbas pod přezdívkou Franko, padl v úterý „při osvobozování města Ilovajsk v Doněcké oblasti od ruských žoldnéřů a od Kremlem podporovaných záškodníků“, uvedl ukrajinský list Kyiv Post.

Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko upřesnil, že Franko byl asi bývalý americký voják, který žil na Ukrajině už deset let. Měl také ukrajinské občanství, které dostal ještě před tím, než se přidal k jednotce dobrovolníků.

Franko se zřejmě stal první zahraniční obětí v řadách provládních sil bojujících s proruskými separatisty na východě Ukrajiny. Zahynul, když se prapor dostal pod těžkou palbu z raketometů Grad, děl, protitankových raket, tanků a odstřelovačů, vylíčil list s odvoláním na dva fotoreportéry působící u ukrajinských jednotek.

„Byl to veselý chlapík, který perfektně nadával ukrajinsky. Přál si vstoupit do Doněcka jako osvoboditel, pak prodat byt ve Lvovu a usadit se někde v Karpatech,“ řekl jeden z fotografů.

Prapor Donbas ohlásil na Facebooku čtyři mrtvé. Mezi raněnými je i velitel jednotky. Podle armádního mluvčího v bojích o Ilovajsk padlo devět vojáků a dalších 22 utrpělo zranění.

Franko v rozhovoru poskytnutém před dvěma týdny portálu Vice News prozradil, že se narodil a vyrostl ve Spojených státech (podle reportéra měl přízvuk typický pro Američana z východního pobřeží USA), ale je ukrajinského původu. „Díky tomu jsem po vypuknutí konfliktu získal ukrajinské občanství a mohl válčit,“ vysvětloval šedesátník v maskovací uniformě - původně britské - a s čapkou s ukrajinským trojzubcem. Ačkoli měl profesionální zkušenosti z armády, nastoupil k dobrovolníkům jako prostý voják, protože si to přál. Přezdívku si vybral na počest slavného ukrajinského básníka a spisovatele Ivana Franka.

Prapor Donbas je jednou z asi 25 dobrovolnických jednotek, zapojených do bojů v Luhanské a Doněcké oblasti. Podle ukrajinských úřadů nejméně čtyři pětiny mužstva praporu Donbas tvoří místní dobrovolníci.