Na uprchlíky jsme nebyli dostatečně připraveni, přiznala Merkelová

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: ctk

Německá kancléřka Angela Merkelová by svá rozhodnutí z loňska týkající se uprchlíků neměnila. Připustila však, že Německo nebylo loni dostatečně připravené na příchod takového množství lidí. Právě nedostatečné vysvětlení směru a cíle uprchlické politiky považuje Merkelová za jeden z důvodů neúspěchu své Křesťanskodemokratické unie (CDU) v nedělních berlínských volbách. Strana v nich sice skončila druhá, ale s nejhorším výsledkem v dějinách.

Kdybych mohla, vrátila bych čas o mnoho, mnoho let zpátky, abych se spolu s celou vládou a všemi, kdo nesou zodpovědnost, mohla lépe připravit na situaci, která nás v pozdním létě 2015 zastihla spíše nepřipravené,“ řekla šéfka německé vlády na dnešní tiskové konferenci. Německo se podle ní spolehlo na to, že se dalším zemím podaří ochránit schengenské hranice, samo se ale dostatečně nepřipravilo.

Řešení migrační krize nebude rychlé, i kvůli tomu, že spolková republika v uplynulých letech neudělala vše správně, míní. Německo nebylo zrovna mistr světa v integraci, podotkla také kancléřka.

„Plně stojím za svými rozhodnutími,“ uvedla ale zároveň Merkelová ke krokům ze začátku loňského září, kdy rozhodla o tom, že Německo bez kontroly na hranicích do země vpustí desetitisíce běženců, s nimiž si v těch dnech nevěděly rady země střední a východní Evropy. Připomněla přitom osudy stovek uprchlíků, kteří v té době cestou do Evropy umírali. Do Německa loni celkem přišlo téměř 1,1 milionu uprchlíků. Většina z nich, zhruba 700 tisíc, přišla od září do prosince.

Otevření hranic vedlo k tomu, že Berlín neměl určitou dobu kontrolu nad tím, kdo do země přichází, a proto je podle Merkelové důležité pracovat na tom, aby se situace neopakovala. „Nikdo, ani já, nechce, aby se to opakovalo, protože jsme se z historie poučili,“ konstatovala kancléřka, která podle pozorovatelů na tiskové konferencí učinila smířlivý krok vůči svým kritikům.

CDU ve volbách do berlínského zastupitelstva, které se slabým výsledkem vyhrála sociální demokracie, získala jen 17,6 procenta hlasů. Část voličů ji tak jako v jiných spolkových zemích ubrala protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD), která skončila se ziskem 14,2 procenta pátá. Merkelová dnes vyjádřila odhodlání tyto voliče získat zpátky.