Merkelová: EU se shodla na omezení migrace

Německá kancléřka Angela Merkelová na summitu v Bratislavě

Německá kancléřka Angela Merkelová na summitu v Bratislavě Zdroj: ctk

Na potřebě omezit nebo zastavit nelegální migraci do Evropské unie se podle německé kancléřky Angely Merkelové shodli na neformálním jednání v Bratislavě státníci 27 zemí EU. S cílem dosáhnout tohoto cíle by EU měla uzavřít dohody se třetími zeměmi, řekla Merkelová po skončení summitu na společné tiskové konferenci s francouzským prezidentem Françoisem Hollandem, podle kterého musí EU zintenzivnit ochranu vnějších hranic.

„Máme cíl, aby ilegální migrace byla podle možností zastavena nebo omezena. Musíme bojovat proti příčinám uprchlictví. Tomu slouží dohoda mezi EU a Tureckem, ale musíme takové dohody uzavřít s dalšími třetími zeměmi,“ uvedla Merkelová. Dodala, že je třeba také navýšit rozvojovou pomoc.

Za pozitivní začátek k hledání kompromisu označila německá kancléřka návrh zemí visegrádské čtyřky ohledně flexibilní solidarity v migrační politice. „Vidím pozitivní náznak v prohlášení visegrádských zemí postupovat pružně a stále hledat řešení. Nakonec budeme muset dospět k řešení. Bude zajímavé s těmito státy hovořit o tom, co si pod tím představují,“ řekla Merkelová.

Předsedové vlád ČR, Maďarska, Polska a Slovenska ve společném prohlášení v rámci dnešního summitu uvedly, že migrační politika by měla být založena na „flexibilní solidaritě“, která nechává rozhodování o jejich konkrétních příspěvcích na samotných státech. Visegrádské státy rovněž slíbily připravenost přispět i k navýšení výdajů na pohraniční agenturu Frontex, jejíž fungování chtějí zefektivnit.

Podle francouzského prezidenta Hollandea je třeba v rámci řešení migrační krize prosadit všechna schválená i připravovaná opatření a podpořit země „v první linii“, jako jsou Řecko, Bulharsko či Itálie. „Musí být posílena ochrana vnějších hranic. Musíme (při migraci) sdílet zátěž,“ řekl Hollande. Cíl zamezit zopakování loňského nekontrolovaného přílivu nelegálních migrantů či zajistit plnou kontrolu vnějších hranic unie se dostal i do závěrečného dokumentu summitu.

Lídři 27 zemí EU se mimo jiné dohodli na tom, že poskytnou Bulharsku 108 milionů eur (2,9 miliardy korun) na ochranu jeho hranice s Tureckem, uvedl po jednání předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. „Bulharsko čelí velmi závažnému problému. Je třeba na to pohlížet nejen jako na velký problém Bulharska, ale jako na velký problém EU. Bulharsko není samo,“ řekl s tím, že v nadcházejících týdnech se Evropská komise bude snažit zvýšit poskytnutou částku na 160 milionů eur (4,3 miliardy korun).

Ne všichni evropští lídři ale považují summit za úspěšný. Podle maďarského premiéra Viktora Orbána se nepodařilo změnit „sebezničující a naivní“ politiku, kterou unie zastává v migrační krizi. Podle předsedy maďarské vlády je nutné, aby Německo zavedlo pevný strop pro počet migrantů, které je ochotno přijmout. Pokud to Berlín neučiní, bude Evropa nadále přitahovat velké množství lidí, soudí Orbán.

Italský premiér Matteo Renzi podle agentury ANSA dokonce odmítl sdílet po vrcholné schůzce pódium s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Françoisem Hollandem na závěrečné tiskové konferenci, protože „nesdílí stejné závěry“.

Změny vyvrcholí na jaře

Merkelová označila bratislavský summit za výchozí bod procesu, který by měl vyvrcholit na jaře při příležitosti 60. výročí Římských smluv, jednoho z počátků evropské integrace. Prezidenti a premiéři EU se ve slovenský metropoli sešli bez zástupce Británie, aby hovořili o stavu a budoucnosti EU.

„Duch Bratislavy byl duchem spolupráce. Všichni jsme přesvědčeni, že bez jednoty nebudeme moci dosáhnout společných cílů. Budeme potřebovat kompromisy a budeme pracovat na základě společných hodnot,“ uvedla Merkelová. Dodala, že všichni státníci se dohodli také v otázce prohloubení spolupráce v oblasti obrany.