Na válku v Jugoslávii jsme nezapomněli. Chystáme se na vás, vzkazuje Islámský stát Srbům a Chorvatům

Jednotky UNPROFOR, Sarajevo 1996

Jednotky UNPROFOR, Sarajevo 1996 Zdroj: profimedia

Takhle to vypadalo na severu Bosny a Hercegoviny před dvaceti lety
Srbsko (ilustrační foto)
Sarajevo, Bosna
Takhle to vypadalo na severu Bosny a Hercegoviny před dvaceti lety
Srbové
6
Fotogalerie

Samozvaný Islámský stát (IS) ve svém online časopisu varoval, že se pomstí Srbům a Chorvatům za válku v bývalé Jugoslávii a že bude na Balkáně páchat násilí na odpadlících od islámu.

 S odkazem na článek publikovaný v bosenském vydání džihádistického časopisu o tom informoval zpravodajský server Balkan Insight.

"Přísaháme při Alláhovi, že jsme na Balkán nezapomněli," varovala teroristická organizace v článku s názvem "Balkán - krev nepřátelům, med přátelům". Článek se objevil v časopisu Rúmíja, což v překladu znamená Řím a podle expertů je to narážka na pád Říma.

Článek výslovně varuje Chorvaty a Srby, že se stanou terčem útoků kvůli masakrům balkánských muslimů za války v 90. letech. Občanská válka v Bosně a Hercegovině (1992-1995) byla nejkrvavější kapitolou rozpadu Jugoslávie. Během více než tří let si vyžádala na 100 tisíc mrtvých a statisíce lidí musely opustit své domovy. Tisíce bosenských Muslimů byly v roce 1995 zabity v Srebrenici.

Teroristé rovněž varují odpadlíky od islámu. Tvrdí, že všichni odpadlíci od víry, ať už jsou z Bosny, Albánie, Kosova, Makedonie, Srbska nebo Černé Hory, budou "zlikvidováni" pomocí "šavlí a dýk", pokud se nevrátí k islámu. "Brzy budou vojáci chalífátu pochodovat ulicemi Bělehradu, Záhřebu, Sarajeva, Tirany, Prištiny, Skopje a dalších měst. Budou utrhávat hlavy a prolévat krev bezvěrců," stálo v článku.

Autoři článku rovněž hovoří o teroristických útocích, které se odehrály v Británii, Francii, Německu a ve Spojených státech. O těchto zemích říkají, že jsou sice silnější než země na Balkáně, ale přesto jsou bezbranné, ponížené a plné strachu.

IS vydává časopis v arabštině, angličtině, turečtině, němčině, francouzštině i v dalších jazycích. Profesor kriminologie a bezpečnostních studií na sarajevské univerzitě Goran Kovačević serveru Balkan Insight řekl, že časopis v Bosně cílí na chudé a nezaměstnané bosenské muslimy.

Podle oficiálních údajů patří Bosna mezi balkánské země s nejvyšším počtem lidí, kteří odjeli bojovat za IS.