Na východě musíme posílit, řekl nový šéf evropské části NATO

Curtis Scaparrotti

Curtis Scaparrotti Zdroj: ctk

Americký generál Curtis Scaparrotti převzal funkci vrchního velitele sil Severoatlantické aliance v Evropě od svého krajana, generála Philipa Breedlovea. Při ceremoniálu ve vojenském sídle NATO v belgickém Monsu se zavázal pokračovat v bezprecedentním vojenském posilování východního křídla aliance od konce studené války. Tento proces NATO zahájilo kvůli Rusku a především kvůli jeho zasahování do vývoje na východě Ukrajiny.

Aliance bude podle amerického generála nadále reagovat na zásadní změny bezpečnostního prostředí. „Rusko bylo velmi aktivní na východě Ukrajiny a nevidím žádný signál, že se to v krátké době změní,“ řekl 60letý Scaparrotti. Také zváží možnost poskytnout Ukrajině zbraně, které Kyjev již dlouho požaduje a které se spojenci zatím zdráhají dodat.

Ukrajinská krize na jaře 2014, která navzdory dohodě o příměří mezi proruskými rebely na východě země a Kyjevem stále trvá, ukončila podle AFP období optimismu západních spojenců ohledně možnosti spolupracovat s Ruskem.

Scaparrotti se již v úterý ve Stuttgartu ujal funkce nového velitele amerických vojsk v Evropě, kterou do té doby rovněž zastával Breedlove.