Na východě Ukrajiny vznikl nový stát. Nenecháme se zastrašit, vzkazuje Jaceňuk

Boje na východě Ukrajiny neutichají

Boje na východě Ukrajiny neutichají Zdroj: CTK/AP

Ukrajina se připravuje na prezidentské volby. Na východě země se ale hlasování nejspíš neuskuteční. Polovina volebních okrsků v Doněcké a Luhanské oblasti je pod kontrolou proruských vzbouřenců. Zástupci samozvaných "lidových republik" podepsali dohodu o spojení a vytvoření státního útvaru "Nové Rusko". Ukrajinská armáda mezitím pokračuje v ostřelování Slavjansku.

Podle ukrajinského premiéra Jaceňuka volby ukážou, že se Ukrajinci nenechají nikým zastrašit. Šéf Kremlu Vladimir Putin už potvrdil, že hodlá výsledek hlasování respektovat.

„Bude to mandát k nezadržitelné cestě ze šedé zóny bezpráví a temných, dusivých sil do společně sdílené svobody, kde se dýchá volněji. Pamatujte na to, že zítra budeme se svými volebními lístky hájit Ukrajinu, budeme investovat do její prosperity a do budoucnosti našich dětí a vnuků. Budeme volit, a to znamená, že zvítězíme,“ vzkázal Jaceňuk voličům.

Výzvu Jaceňuka ignorují proruští radikálové, kteří na východě země blokují zhruba polovinu volebních středisek. Příležitost hlasovat tak nebude mít poměrně vysoký počet oprávněných voličů. V Doněcké oblasti jich kyjevská ústřední volební komise registruje 2,7 milionu, v Luhanské 1,4 milionu. I tam, kde budou volební místnosti otevřeny, lze očekávat velmi slabou účast, protože lidé se k volbám jít bojí.

Další oběti - italský novinář a francouzský překladatel
Podle povstalců při minometném ostřelování Slavjanska zahynul italský novinář a jeho překladatel, francouzský reportér byl zraněn.

Nová republika už stihla otevřít ambasádu

Politickou podporou volebního bojkotu má být dnešní vyhlášení „Nového Ruska“ na povstalecké konferenci v Doněcku. Označení Nové Rusko pro východ a jih Ukrajiny zavedl do politického slovníku v jednom z nedávných projevů ruský prezident Vladimir Putin. Uvedl, že „Novorossija“ v carských dobách nebyla součástí Ukrajiny, předána byla Kyjevu až sovětskou vládou ve 20. století. Do Nového Ruska Kreml počítá Charkovskou, Luhanskou, Doněckou, Chersonskou, Mykolajivskou a Oděskou oblast.

Doněcká lidová republika už podle ruských médií stihla otevřít v Moskvě své první zahraniční „velvyslanectví“. Podle prohlášení doněckých povstalců se samozvané republice už dostalo oficiálního uznání „řady ruských společenských a vlasteneckých organizací“. Ambasáda prý už přijímá žádosti o vydání doněckého pasu.

Podle ukrajinských médií smlouva o vzniku Nového Ruska není projevem sjednocení, ale spíš rozkolu mezi proruskými vzbouřenci. Souběžně se vznikem Nového Ruska byla totiž v Doněcku založena organizace Lidová fronta, která sdružuje zástupce konkurenční Koordinační rady ukrajinského jihovýchodu.

OBSE vyklízí pozice
Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) se rozhodla odvolat většinu svých pozorovatelů z Doněcké oblasti. V samotném Doněcku nebude z evropských pozorovatelů nikdo, jen několik delegátů OBSE bude sledovat volby v západních okresech Doněcké oblasti. Na Ukrajinu vyjela asi tisícovka pozorovatelů. Na východě mělo původně sledovat hlasování několik desítek z nich. Dalších několik stovek pozorovatelů má působit v centrálních a západních regionech. Zhruba desítka českých poslanců a senátorů bude sledovat volby v Kyjevské oblasti.

První úkol pro nového prezidenta: situace na východě

Na východě země pokračují střety s ukrajinskou armádou. Včera při nich zemřelo nejméně 26 lidí. Situace je však velmi nepřehledná. Různé zdroje uvádějí různé počty mrtvých.

Zklidnění vyhrocené situace bude prvním úkolem pro novou hlavu státu, kterou převážná část Ukrajiny začne volit tuto neděli. Velká očekávání má Kyjev i Západ - volba prezidenta je podle nich jedním z kroků k sociální i ekonomické stabilizaci země.