Naděje na záchranu tureckých horníků klesá. Odbory stávkují

řady hrobů připravené pro oběti důlního neštěstí v Turecku

řady hrobů připravené pro oběti důlního neštěstí v Turecku Zdroj: ctk/ap

Počet obětí úterního důlního neštěstí v Turecku se zvýšil na 282. Pod zemí je stále asi stovka horníků, naděje na jejich záchranu je mizivá. Odbory z neštěstí viní vládní politiku a na dnešek vyhlásily stávku. V západotureckém Izmiru protestovaly tisíce lidí, demonstrace probíhají i v Ankaře.

„V posledních dvanácti hodinách jsme nevynesli ven žádné živé horníky,“ sdělil ministr energetiky Taner Yildiz. Prohlásil také, že se záchranáři ještě nedostali do dvou štol. „Už pro ně není žádná naděje, je konec,“ myslí si horník Murat Kürkoglü. „Ke dnu dolu nemůže nikdo proniknout. Riziko udušení je příliš velké,“ dodal Erdem Bakin, lékař řídící záchranné práce.

Neštěstí se stalo u města Soma v západním Turecku. Porucha elektrického vedení způsobila požár v době, kdy bylo pod zemí více než 700 lidí. Jde o největší tragédii tureckého hornictví.

Vláda vyhlásila třídenní smutek, už ve středu však lidé protestovali v několika městech. Čtyři odborové svazy na dnešek vyhlásily jednodenní stávku na protest proti špatným bezpečnostním podmínkám, které podle nich v dole zavládly po privatizaci. „Nechali zemřít stovky našich kolegů v Somě a nutí je pracovat za brutálních podmínek, aby měli co nejvyšší zisk,“ uvádí se v prohlášení odborových svazů.

Demonstrati v Somě zaútočili na místní úřadovnu policieDemonstrati v Somě zaútočili na místní úřadovnu policie | ctk/apDemonstrati v Somě zaútočili na místní úřadovnu policie

Shromáždění se na výzvu čtyř odborových svazů konala v Ankaře, Izmiru a Istanbulu. V Izmiru se sešel dav asi 20 tisíc lidí a při zásahu slzným plynem byl zraněn vůdce odborářů, který musel být hospitalizován. Ke stávce se připojilo mnoho dělníků. V důlním regionu Zonguldak zase přišli horníci k dolu, ale nešli pracovat. Lidé, kteří se shromáždili v Istanbulu, nesli transparent s nápisem „To není nehoda, ale vražda“.

K místu neštěstí dnes dorazil prezident Abdullah Gül, který kvůli nehodě zrušil cestu do Číny. Ve středu lidé velmi rozzlobeně přivítali premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, který se musel s doprovodem uchýlit do supermarketu před rozlíceným davem volajícím na něj Vrahu! a Zloději! Gül, s nímž dorazil také předseda parlamentu Cemil Çiçek, navštívili zraněné v nemocnici.

Erdogan ve středu na tragédii reagoval poněkud nevhodným způsobem, když naznačoval, že ztráty životů v hornictví nejsou výjimkou. Jako příklady ale uváděl neštěstí, jež se v 19. století stala ve Velké Británii. Později slíbil, že incident bude podrobně vyšetřen. Turecký tisk píše, že už bylo vybráno 15 vyšetřovatelů.

Ještě větší pobouření v Turecku vyvolaly fotografie Erdoganova poradce Yusufa Yerkela, které obletěly svět. Yerkel na nich kope do ležícího demonstranta v Somě, kterého již zadrželi příslušníci zvláštní policejní jednotky.

Ministerstvo práce tvrdí, že důl v Somě prověřilo od roku 2012 pět inspekcí, ta poslední v březnu, a nikdo neshledal žádná pochybení. Parlamentní opozice ale upozornila, že Erdoganova vládní Strana spravedlnosti a rozvoje nedávno zamítla její návrh na prověření množících se důlních neštěstí v oblasti Somy.