Naftové fiatky podváděly s emisemi, tvrdí francouzští vyšetřovatelé

Fiat

Fiat

Fiat získal pětinový podílspolu s kontrolou nad vedením Chrysleru v roce2009, kdy americká automobilka prošla bankrotovým režimem
Italská automobilka Fiat předpokládá, že společně s americkým Chryslerem zvýší do roku 2014 prodej na téměř šest milionů vozů z předpokládaných 4,2 milionu v letošním roce. Uvedl to šéf obou podniků Sergio Marchionne.
Šéf koncernu Chrysler Fiat Sergio Marchionne
Model Dodge Ram z koncernu Fiat Chrysler
Výroba Fiatu 500X v továrně v italském Melfi
13
Fotogalerie

Francouzská prokuratura zahájila vyšetřování italsko-americké automobilové skupiny Fiat Chrysler Automobiles, důvodem je obvinění z podvodů při testech emisí naftových vozů. Agentuře Reuters to řekl zdroj ze soudních kruhů.

"Mohu potvrdit, že bylo zahájeno soudní vyšetřování," uvedl zdroj. Francouzská prokuratura už loni začala kvůli emisím naftových vozů vyšetřovat německý koncern Volkswagen a letos v lednu zahájila vyšetřování francouzské automobilky Renault.

V únoru francouzská vláda oznámila, že úřad pro ochranu spotřebitelů předal pařížské prokuratuře dokument s poznatky ohledně emisí naftových vozů FCA. Vyšetřování zahájené v reakci na skandál německého Volkswagenu podle vlády ukázalo, že emise u některých modelů aut FCA několikanásobně převyšovaly limity.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) už v lednu automobilku Fiat Chrysler obvinila z používání softwaru, který umožnil obejít normy pro emise oxidů dusíku u zhruba 104.000 jejích naftových aut. Firma ale tvrzení úřadu o nelegálnosti tohoto softwaru odmítla.

Automobilové emise se dostaly do centra pozornosti v září 2015, kdy Volkswagen v reakci na obvinění ze strany amerických úřadů přiznal, že do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku. Skandál se týká i zhruba 1,2 milionu vozů Škoda Auto.