Nákladní loď u břehů Jemenu zasáhla raketa vypálená povstalci

Nákladní loď Gibraltar Eagle plující v Adenském zálivu 170 kilometrů od pobřeží Jemenu zasáhla raketa. Oznámilo to regionální velitelství americké armády CENTCOM, které potvrdilo zprávu britské vojenské služby UKMTO a bezpečnostní firmy Ambrey. Plavidlo pluje pod vlajkou Marshallových ostrovů a má amerického majitele. 

Majitel lodi, společnost Eagle Bulk Shipping, zásah své lodi potvrdila. Plavidlo převážející náklad ocelových výrobků podle společnosti utrpělo omezené poškození v nákladovém prostoru. 

Společnost Ambrey, která se věnuje zajištění bezpečností v námořní přepravě,  uvedla, že jemenští povstalci odpálili tři střely, přičemž dvě k cíli nedolétly a jedna loď zasáhla. Podle oznámení, které firma obdržela, zásah způsobil na palubě požár, loď je ale dále schopna plavby a nikdo nebyl zraněn.

Jemenští povstalci Húsíové útočí na dopravní lodě v Rudém moři, podle svých tvrzení se zaměřují na ty, které mají vazby na Izrael nebo míří do izraelských přístavu. Cílem povstalců je podpořil teroristické hnutí Hamás ve válce proti Izraeli.

USA a Velká Británie s pomocí Austrálie, Bahrajnu, Kanady a Nizozemska proto minulý týden zahájily údery z moře a ze vzduchu na pozice jemenských povstalců.

Izrael odmítá, že byl měl jakékoliv vazby na lodě, na které dosud povstalci zaútočili. V nynějším případě i společnost Ambrey uvádí, že podle jejího posouzení není loď a Izrael jakkoliv napojena. 

Občanská válka v Jemenu trvá už téměř deset let. Husíové v současnosti ovládají hlavní město Saná a západ země přiléhající k Rudému moři. Odsud ohrožují lodě směřující k Suezskému průplavu po jedné z nejvytíženějších námořních tras světa.