Náměstek Schillerové měl médiím pustit materiály z dozorčí rady ČEZ. Popírá to

ČEZ

ČEZ Zdroj: profimedia

Část důvěrného materiálu projednávaného na dozorčí radě ČEZ získala bulharská média, řekl předseda dozorčí rady firmy Václav Pačes. Podle bulharského webu ji poskytl náměstek ministerstva financí Ondřej Landa. "Tuto informaci popírám!" napsal deníku E15 sám Landa.  

„Probíhá interní šetření, je předčasné situaci komentovat, odkud dokumenty pochází,“ řekl E15 mluvčí skupiny ČEZ Ladislav Kříž. Uvedl, že společnost zatím pracuje pouze s informacemi, které se objevily v bulharských médiích

Server Neovlivni.cz v pondělí upozornil na informace bulharského webu epicenter.bg, podle kterého člen dozorčí rady a náměstek ministryně financí Ondřej Landa poskytl bulharské straně z Prahy důvěrná data. "To, co bylo v bulharských novinách, je jedna stránka z důvěrného materiálu, který jsme mimo jiné projednávali na dozorčí radě," potvrdil Pačes.

Prodej vyvolává v bulharských i českých médiích mnohé otázky. Bulharský ekonomický týdeník Kapital s odkazem na své zdroje napsal, že cena obchodu je zhruba 320 milionů eur (8,1 miliardy korun). Z toho 180 milionů eur si má Inercom podle Kapitalu půjčit od dvou nejmenovaných společností. V souvislosti s prodejem už rezignovala bulharská ministryně energetiky. Toto pondělí Kapital uvedl, že majitelům Inercomu v minulosti pomohl z finančních problémů český podnikatel Zdeněk Zemek.

Kvůli odchodu ČEZ z Bulharska Borisov minulé úterý volal českému premiérovi v demisi Andreji Babišovi (ANO). Majoritním akcionářem největší tuzemské energetické firmy je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. "Prodej se nám od počátku moc nelíbil, prostřednictvím ministerstva financí jsme byli ale několikrát ubezpečeni, že ta firma je transparentní, že peníze jsou transparentní a na základě toho dozorčí rada ČEZ prodej odhlasovala," uvedl tehdy Babiš.

V dozorčí radě ČEZ je 12 členů. Stát má osm členů, zbytek jsou zástupci zaměstnanců. Předseda rady Pačes řekl, že při hlasování o prodeji aktiv Inercomu se zdržel jeden člen, ostatní byli pro. "Jsem přesvědčen, že z české strany nedošlo k žádnému pochybení," uvedl. Dozorčí rada si podle něj přesto nyní vyžádala od představenstva další komplexní materiál, který by současnou situaci v Bulharsku hodnotil.