Napětí mezi Srbskem a Chorvatskem kolem migrantů se vystupňovalo

Uprchlíci na hraničním přechodu Beremend mezi Chorvatskem a Maďarskem

Uprchlíci na hraničním přechodu Beremend mezi Chorvatskem a Maďarskem Zdroj: ctk/ap

Chorvatsko zakázalo vjezd na své území vozidlům registrovaným v Srbsku, informoval chorvatský ministr vnitra Ranko Ostojić. Podle něj srbští občané mají nadále vstup do Chorvatska povolený, auta ne. Policie původně tvrdila, že zákaz platí pro lidi i automobily. Opatření je reakcí na krok Srbska, které ve středu večer zastavilo cesty všech chorvatských nákladních aut na své území a přepravu zboží z Chorvatska.

Srbská televize odvysílala záběry z noci na dnešek, na nichž bylo vidět, jak chorvatští pohraničníci vracejí Srby zpátky. Ostojić nicméně prohlásil, že se jednalo pouze o „problém s pasy“.

„Co se týká srbských občanů, ti mohou do Chorvatska vstupovat,“ řekl chorvatský ministr vnitra. „Naše hranice je rovněž otevřená pro jakákoli vozidla, která nejsou registrována v Srbsku. Autobusy se srbskou registrací nebudou do Chorvatska vpuštěny,“ dodal.

Chorvatská pohraniční policie předtím tvrdila, že zákaz platí i pro srbské občany. „Držitelé srbských pasů a auta registrovaná v Srbsku nemohou do odvolání vstoupit do Chorvatska,“ řekl dnes ráno agentuře Reuters po telefonu představitel policie z hlavního hraničního přechodu mezi oběma bývalými jugoslávskými republikami Bajakovo.

Reakce na srbské kroky

Chorvatská opatření jsou reakcí na středeční rozhodnutí Srbska nevpouštět chorvatská nákladní auta na srbské území. O srbském kroku informoval tamní ministr vnitra Nebojša Stefanović, podle něhož šlo o odvetu za předchozí obdobné opatření Záhřebu.

„Od této chvíle srbská policie nepovolí na žádném hraničním přechodu průjezd žádného nákladního vozidla s chorvatskou registrační značkou ani žádného kamionu vezoucího zboží původem z Chorvatska,“ řekl ve středu večer podle Reuters srbský ministr.

Záhřeb: Posílejte migranty také do Maďarska a Rumunska

Vláda v Záhřebu se omezováním dopravy snaží Srbsko přimět, aby směrovalo migranty i do Maďarska a do Rumunska a ulevilo tak Chorvatsku zaplavenému množstvím uprchlíků. Do Chorvatska dorazilo za poslední týden přes 40 tisíc uprchlíků směřujících do západní Evropy.

Stále se měnící situace na hlavním přechodu Bajakovo-Batrovci se v noci na středu vyhrotila poté, co ho na srbské i chorvatské straně uzavřely kamiony na protest proti chorvatské blokádě srbské nákladní dopravy. Záhřeb k tomu přistoupil v pondělí jako k odvetnému opatření vůči Bělehradu za to, že Srbové údajně pouští do Chorvatska příliš velké množství běženců. V úterý chorvatské úřady vjezd obnovily jen částečně pro kamiony s nebezpečným nebo rychle se kazícím nákladem.