NASA: Letošní leden přinesl další globální teplotní rekord

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: NordForsk

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) zaznamenal už podeváté za sebou globálně nejteplejší měsíc. Letošní leden byl podle měření amerického úřadu 1,13 stupně Celsia teplotně nad normálem, což je nejvyšší lednový údaj od počátku měření. Na rekordně nejnižší lednové úrovni je v důsledku vysokých teplot síla arktických ledovců.

Národní úřad pro oceány a atmosféru (NOAA), který používá odlišnou metodiku měření, zaznamenal v lednu globální teplotu 1,04 stupně Celsia nad normálem. Průměrná celková teplota byla v lednu 13 stupňů Celsia, což je výrazně víc než dosavadní rekord z ledna 2007. Záznamy teplot eviduje NOAA od roku 1880.

V Americe, Evropě i v Asii byly sice v lednu oblasti s nižší než obvyklou teplotou, nicméně tento stav snadno kompenzovalo mimořádné oteplení v arktickém regionu. Výrazně vyšší teplota než obvykle byla zaznamenána na Sibiři, na severozápadě Kanady a na Aljašce.

Důsledkem vysokých teplot je slabá vrstva ledu, který obvykle v lednu naopak nejvíc sílí. V Arktidě dosahovala letos v lednu plocha ledové pokrývky 13,4 milionu čtverečních kilometrů, což je o 90 tisíc čtverečních kilometrů méně, než v roce 2011, kdy byla dosud nejslabší.

Podle hlavního klimatologa NASA Gavina Schmidta je série teplých měsíců projevem klimatických změn způsobených lidskou činností, a zároveň důsledkem jevu El Niňo, který v dvouletých až sedmiletých periodách otepluje povrch Tichého oceánu s důsledky pro celosvětové klima.