NATO: Jediné cizí síly v konfliktu na Ukrajině jsou ty ruské

Bojovník proti ukrajinské armádě nedaleko letiště v Doněcku.

Bojovník proti ukrajinské armádě nedaleko letiště v Doněcku. Zdroj: ctk

Rusko podporuje separatisty na východě Ukrajiny dodávkami velkého množství těžkých zbraní, prohlásil v Bruselu generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. Zároveň odmítl slova ruského prezidenta Vladimira Putina o legiích NATO bojujících na Ukrajině a poznamenal, že jediné cizí síly, které se v oblasti zapojily do konfliktu, jsou síly ruské. Moskvu vyzval k okamžitému ukončení podpory separatistů.

Rusko podle šéfa NATO dál pokračuje v podpoře separatistů dodávkami vybavení, výcvikem i lidmi. „V posledních týdnech Rusko dodalo stovky kusů moderní techniky včetně raketových systémů, těžkého dělostřelectva, tanků, obrněných transportérů a systémů pro vedení elektronického boje,“ uvedl Stoltenberg.

S novináři mluvil po dnešním jednání Komise NATO-Ukrajina, která byla svolána na žádost ukrajinské strany poté, co v sobotu útok na město Mariupol zabil třicet civilistů a okolo stovky lidí zranil. Generální tajemník NATO útok odsoudil jako neoprávněný a nepřijatelný a zdůraznil, že se střílelo z území ovládaného separatisty, kteří se těší ruské podpoře. Akce separatistů jsou podle něj v přímém rozporu s dohodami z Minsku. Moskva by měla podle něj respektovat své mezinárodní závazky a přestat Ukrajinu destabilizovat.

Ruský prezident Vladimir Putin podle ruských agentur prohlásil, že ukrajinská armáda a dobrovolnické jednotky věrné Kyjevu nehájí ukrajinské národní zájmy a jsou tak fakticky "cizineckou legií" NATO.

Stoltenberg to před novináři odmítl. „Je to nesmysl. Není tam legie NATO. Cizí síly na Ukrajině jsou ruské. A myslím, že to je ten problém, že jsou na Ukrajině ruské síly,“ uvedl.

Ve hře jsou i přísnější sankce

NATO podle Stoltenberga sleduje „podstatný nárůst“ množství vybavení nejrůznějšího druhu dodávaného z Ruska separatistům.

Dnes generálního tajemníka NATO ještě čeká setkání s šéfkou evropské diplomacie Federicou Mogheriniovou. Ministři zahraničí zemí EU se kvůli zostření situace na východě Ukrajiny sejdou ve čtvrtek, na stole zřejmě budou mít možné přitvrzení protiruských sankcí. Aliance sankce mezinárodního společenství podporuje.

NATO je podle Stoltenberga součástí široké mezinárodní snahy na podporu Ukrajiny. „Všichni souhlasíme, že neexistuje vojenské řešení ukrajinské krize,“ podotkl. Aliance podle něj Ukrajinu podporuje politicky i prakticky, včetně například dnešního jednání v bruselské alianční centrále.