NATO: Rusové porušují ukrajinskou suverenitu. Chybí důkazy, reaguje Rusko

Proruští rebelové na východě Ukrajiny mají podporu od ruských vojáků

Proruští rebelové na východě Ukrajiny mají podporu od ruských vojáků Zdroj: CTK

Podle generálního tajemníka NATO Anderse Fogha Rasmussena se ruští vojáci a technika na východě a jihovýchodě Ukrajiny přímo účastní vojenských operací. Jde o "do očí bijící" narušení ukrajinské suverenity a územní celistvosti, uvedl Rasmussen. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov považuje informace o ruské vojenské přítomnosti na Ukrajině za nepodložené domněnky.

„Navzdory prázdnému popírání z Moskvy je nyní jasné, že ruští vojáci a vybavení nezákonně překročili hranice do východní a jihovýchodní Ukrajiny,“ prohlásil Rasmussen. NATO už ve čtvrtek zveřejnilo satelitní snímky, které podle aliance přímé ruské zapojení do bojů na východě země dokládají.

Pokračující ruské pohrdání vlastními mezinárodními závazky NATO podle Rasmussena co nejsilněji odsuzuje. Jedná se podle něj o nebezpečný vzorec, kdy je Ukrajina jako samostatný stát destabilizována po mnoho měsíců.

Lavrov: Samá obvinění, žádné důkazy

Rusko však odmítá, že by na Ukrajinu své vojáky vyslalo. „Obvinění na naši adresu neznějí poprvé. Prakticky od samého začátku krize nás obviňují, že jsme vše zavinili. Ale ani jednou nepředložili fakta,“ řekl ministr Lavrov.

Podle Lavrova jsou všechna obvinění lichá, Západ prý zatím ani jednou nepředložil důkaz o ruské invazi. Ministr současně vybídl partnery, aby se začali věnovat seriózní analýze, jednáním a řešení konfliktu na Ukrajině.

Ruští vojáci bojují po boku povstalců na Ukrajině, přiznal ruský diplomat
Na Ukrajině jsou ruští bojovníci, v žádném případě však nejde o vyslané vojáky. Na jednání Rady bezpečnosti OSN to připustil ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin. Kyjev podle něj vede válku proti vlastním obyvatelům. Generální tajemník Pan Ki-min prohlásil, že s obavami sleduje rozšiřování konfliktu na jih Doněcké oblasti.

Na summitu ve Walesu příští týden se lídři zemí NATO setkají s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem, aby jasně vyjádřili svou podporu jeho zemi.

Ruskou federaci dnes NATO vyzvalo, aby ukončila své ilegální akce, zastavila podporu separatistickým uskupením na východě Ukrajiny a přijala „okamžité a ověřitelné“ kroky k uklidnění nynější hluboké krize.

Ukrajina chce do NATO

Ukrajinská vláda předloží parlamentu návrh zákona, který zemi umožní ucházet se o členství v Severoatlantické alianci. Oznámil to premiér Arsenij Jaceňuk.

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen dnes v Bruselu připomněl rozhodnutí aliance ze summitu v Bukurešti v roce 2008, že Ukrajina může do NATO vstoupit, pokud bude mít zájem a splní všechna potřebná kritéria.