Náznak slábnutí ekonomiky? Čínský vývoz i dovoz v červenci klesly

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Čínský vývoz i dovoz v červenci klesly více než se čekalo. Pokles dovozu pak zrychlil a byl výrazně vyšší, než pokles vývozu. Přebytek bilance zahraničního obchodu Číny se tak zvýšil na 52,31 miliardy dolarů (1,3 bilionu korun) z 48,11 miliardy dolarův předchozím měsíci. Vyplývá to z dat čínského celního úřadu.

Přebytek byl výrazně vyšší, než čekali analytici dotazovaní agenturou Thomson Reuters. Podle nich se měl naopak snížit na 47,6 miliardy USD. Vývoz se v červenci snížil o 4,4 procenta na 184,7 miliardy USD. Pokles exportu je podle analytiků známkou toho, že globální poptávka zůstává nízká.

Dovoz se propadl o 12,5 procenta na 132,4 miliardy USD a jeho propad výrazně zrychlil z červnových 8,4 procenta. Nižší dovoz odráží možné oslabení domácí ekonomiky. Vliv na něj však má i pokles cen ropy a dalších komodit. Analytici očekávali pokles vývozu o tři procenta a dovozu o sedm procent.

Čínská ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla meziročně o 6,7 procenta, tedy stejným tempem jako v předchozím čtvrtletí. Růst je sice stabilní, avšak zůstává na nejnižší úrovni od finanční krize v roce 2008.