Názorový veletoč: německé pirátce vadí volné šíření její knihy

Julia Schrammová

Julia Schrammová Zdroj: profimedia.cz

Poněkud nekonzistentní postoje předvedla členka vedení německé Pirátské strany Julia Schrammová. Ač její strana prosazuje ústup od dosavadního pojetí duševního vlastnictví a autorských práv a brojí za volné šíření děl po internetu, když došlo na její vlastní dílo a s ním spojený peněžní zisk, předvedla názorový veletoč.

Ihned po oficiálním zveřejnění knihy Schrammové „Klick mich. Bekenntnisse einer Internet-Exhibitionistin“ (Klikni na mě - vyznání internetové exhibicionistky) se na internetu objevilo několik nezákonných kopií. V úterý večer se dokonce dočasně objevila verze ve formátu PDF i na webových stránkách samotné Pirátské strany.

Schrammová se ale šíření ilegálních kopií své nové knihy vzepřela. Ilegální soubory byly vždy odstraněny po několika hodinách. Například na serveru Dropbox zůstalo jen vysvětlení v angličtině, že „tento soubor už není k dispozici kvůli žádosti Julie Schrammové, autorky nakladatelství Random House, o jeho vymazání“ na základě zákona o ochraně autorských práv.

Není překvapivě, že je teď autorka kritizována pro nedůvěryhodnost.