Nečas s Cameronem připravují vlastní evropskou iniciativu

Petr Nečas, David Cameron

Petr Nečas, David Cameron Zdroj: profimedia.cz

Česko a Velká Británie, země, které se rozhodly nepřidávat k připravované smlouvě evropských zemí o fiskální odpovědnosti, připravují vlastní iniciativu pro EU. Její prioritou je větší razantost v otázkách ekonomického růstu unie a dokončení jejího vnitřního trhu. Připravuje se proto dopis Evropské radě, formálně adresovaný jejímu předsedovi Hermanu Van Rompuyovi.

Premiér Petr Nečas už v prosinci zdůrazňoval, že společný evropský trh by neměl být „jakousi popelkou“ v porovnání se společnou měnou, tedy s eurem. Nyní pod jednotný trh spadá jen asi 40 procent zboží a služeb v Evropě. „On skutečně není dokončený, není operabilní,“ řekl Nečas novinářům v polovině prosince při návštěvě Budapešti.

Podotkl tehdy, že v unii „všichni mluví“ o eurozóně a přijímají se opatření k zachování eura. „Ale zrovna tak musíme pěstovat zachování společného trhu,“ dodal.

Proto se „rebelské země“ – Velká Británie a Česko - chystají chopit vlastní iniciativy. Kromě premiérů Petra Nečase a Davida Camerona by jí zřejmě měli podepsat také předsedové vlád některých dalších zemí EU. Mimo jiné například nizozemský premiér Mark Rutte, s nímž tuto problematiku Nečas probíral při své čtvrteční návštěvě Haagu. Podpis zřejmě připojí i předsedové vlád některých jižních členů sedmadvacítky.

Nečas: Jednotný trh je cestou k evropské konkurenceschopnosti

Britský premiér úmysl své vlády zůstat mimo rámec budoucí fiskální dohody vyjádřil už loni 9. prosince, tedy hned na prvním jednání EU o této otázce. Jen o několik dní později se Cameron s Nečasem v telefonickém rozhovoru shodli, že je pojí společný zájem právě na dalším prohlubování jednotného trhu. Britský ministerský předseda tehdy volal také další evropské lídry, podle agentur mu telefon zvedli například předseda irské vlády Enda Kenny nebo švédský premiér Fredrik Reinfeldt. Podpis podle dobře informovaného zdroje připojí i předsedové vlád Švédska, Irska, Estonska, Itálie či Slovenska a zřejmě i některých dalších zemí.

Přípravu česko-britské iniciativy, která by měla být oficiálně oznámena v nejbližších dnech, stručně potvrdil Nečasův státní tajemník pro evropskou problematiku Vojtěch Belling. Podle něj by se měla týkat především snahy o zostření razance závěrů Evropské rady v otázkách vnitřního trhu a agendy růstu. „Zatím se zdá, že je tendence dělat závěry spíše měkčí. Naší snahou je naopak závěry v této agendě zostřit,“ poznamenal.

O společném trhu český premiér také často hovoří ve svých přednáškách v zahraničí. V lednu v Paříži na konferenci pořádané francouzským ministerstvem průmyslu například zdůraznil, že „právě přístup EU k agendě svobodného trhu ve velké míře ukáže, zda se chce Evropská unie skutečně vydat cestou růstu a konkurenceschopnosti a zůstat tak významným světovým hráčem, nebo se izolovat a odumírat“.