Neexistuje lepší alternativa, obhajoval Tsipras přijetí dohody s věřiteli

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk

Řecký premiér Alexis Tsipras před spolustraníky z vládní strany Syriza opět obhajoval chystanou dohodu o třetím záchranném balíčku, kterou v polovině července předběžně dojednal s představiteli eurozóny. Jak uvedl, není to kompromis, který si strana vysnila, nebyla ale jiná možnost. Jestliže si někdo myslí, že jiná vláda by vyjednala lepší dohodu, měl by vystoupit a říci, za jakých podmínek a jakým způsobem, vyzval spolustraníky Tsipras.

„Lepší alternativa neexistovala a neexistuje,“ uvedl o dohodě Tsipras. „Museli jsme si vybrat mezi touto dohodou a sebezničením,“ dodal. Grexit, tedy odchod Řecka z eurozóny, by podle něj vedl k tvrdým úsporným opatřením, obrovské devalvaci měny a Atény by musely požádat o další půjčku od Mezinárodního měnového fondu.

V budově bývalého kina v centru Atén se dnes shromáždilo asi 200 členů ústředního výboru strany Syriza, kteří mají rozhodnout, zda bude svolán v září stranický sjezd, což navrhuje premiér Tsipras, nebo zda se uskuteční referendum, jehož cílem by bylo znovu definovat strategii strany.

„V současné chvíli tady v jedné straně existují dvě rozdílné strategie - jedna, která chce Řecko v eurozóně, a druhá, která chce Řecko mimo eurozónu,“ řekla novinářům při příchodu na jednání vládní mluvčí Olga Gerovasiliová. „Tyto dvě strategie nemohou společně existovat na vládní úrovni,“ dodala.

Rebelové pro reformy nehlasují

Právě dvě výše zmíněné možnosti zmínil i premiér Tsipras během své řeči. Aby se vyřešily rozpory ve straně, navrhl na září uspořádání mimořádného stranického sjezdu. Jak uvedl, rozhodnutí o budoucím směřování strany by nemělo být děláno ve spěchu. V případě, že by ale někteří z členů Syrizy chtěli rychlejší řešení nynějších problémů, mělo by se tuto neděli uskutečnit vnitrostranické referendum. Mezi oběma variantami bude nyní vybírat ústřední výbor strany.

„Takto to dál nejde. Musíme respektovat rozhodnutí většiny v Syrize, nemůžeme i nadále spoléhat na podporu opozice,“ řekl dnes spolustraníkům Alexis Tsipras.

Tsipras v posledních týdnech bojuje s rebely ze své strany a ve středu jim pohrozil předčasnými volbami. Zástupci krajně levicového křídla uvnitř Syrizy opakovaně nepodpořili v parlamentu reformy, jejichž přijetí si věřitelé stanovili jako podmínku pro zahájení jednání o třetím záchranném programu pro Řecko ve výši až 86 miliard eur (2,3 bilionu korun).

Opatření prošla zákonodárným sborem jen díky hlasům opozice. Vláda má v parlamentu 162 poslanců, z toho 149 ze Syrizy a 13 ze strany Nezávislí Řekové. Proti Tsiprasem navrženým opatřením hlasovalo přes 30 členů jeho strany.