Nejbohatší lidé světa letos chudnou. Rakouská vláda pomůže firmám a občanům

Nejbohatší lidé světa v roce 2022 chudnou. Dohromady přišli už o 1,4 bilionu dolarů. Jenon šéf Tesly Elon Musk letos ztratil přes 73 miliard dolarů.

Nejbohatší lidé světa v roce 2022 chudnou. Dohromady přišli už o 1,4 bilionu dolarů. Jenon šéf Tesly Elon Musk letos ztratil přes 73 miliard dolarů. Zdroj: e15.cz

Důvodem poklesu bohatství je letošní prudký propad akciových trhů.
Míra nezaměstnanosti ve Velké Británii poprvé od roku 2020 stoupla. To by paradoxně mohlo pomoci tamním firmám, které bojují s nedostatkem pracovní síly.
Rakouský kancléř Karl Nehammer představil opatření za šest miliard eur, která mají pomoci rakouským podnikům a domácnostem překonat vysokou inflaci.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Nezaměstnanost v Británii se poprvé od roku 2020 zvýšila

Míra nezaměstnanosti ve Spojeném království se v tříměsíčním období do konce letošního dubna zvýšila na 3,8 procenta z 3,7 procenta v období tří měsíců do konce března. Nárůst tak zaznamenala poprvé od konce roku 2020. Údaje nicméně signalizují, že na trh práce se vracejí uchazeči o zaměstnání. To by mohlo zmírnit problémy firem s hledáním pracovníků, které přidělávají starosti britské centrální bance. Index ekonomické neaktivity sledující osoby, jež opustily trh práce a nefigurují v registrech nezaměstnaných, se snížil o desetinu procentního bodu na 21,3 procenta. Předpokládá se, že Bank of England kvůli vysoké inflaci ve čtvrtek opět zpřísní svou měnovou politiku.

Rakousko uleví podnikům i domácnostem

Rakouský kancléř Karl Nehammer v úterý představil soubor opatření, která mají domácnostem a firmám pomoci řešit dopady současné vysoké inflace. Zahrnují mimo jiné jednorázový příspěvek 500 eur (asi 12 370 korun) pro každou dospělou osobu a 250 eur pro každé dítě. Rakouská vláda uvedla, že tato opatření v letošním roce přijdou stát na přibližně šest miliard eur. Podniky budou mít nárok na kompenzace za vysoké ceny elektřiny. Míra inflace v Rakousku v květnu podle odhadů meziročně vystoupila na 8,1 procenta z dubnových 7,1 procenta. Nehammerův kabinet se v důsledku rychle rostoucích cen potýká s prudkým poklesem popularity. 

Z trhů a burz 

Evropské akcie zlevnily, americké uzavřely smíšeně 

Akciové burzy ve Spojených státech se v úterý na směru neshodly. Investoři vyčkávají na výsledek dnešního zasedání americké centrální banky Fed, která zřejmě oznámí další zvýšení úrokových sazeb. Index S&P 500 se snížil o 0,38 procenta, Dow Jones klesl o půl procenta. Nasdaq Composite však o 0,18 procenta posílil. Všechny hlavní trhy v západní Evropě včera skončily ve ztrátě. Německý DAX, francouzský CAC 40 a panevropský STOXX Europe 600 odepsaly kolem jednoho procenta. Ve strmém oslabování pokračuje kryptoměna bitcoin, která se propadla až k 21 tisícům dolarů za kus.

Největší boháči světa přišli o 1,4 bilionu dolarů

Pětistovka nejbohatších lidí světa dohromady zchudla od začátku letošního roku o neuvěřitelný 1,4 bilionu dolarů, více než 33 bilionů korun. Jenom šéf Tesly Elon Musk přišel zatím v roce 2022 o 73 miliard dolarů. Zakladatel Amazonu Jeff Bezos a majitel Facebooku Mark Zuckerberg ztratili přibližně 65 miliard dolarů. Vyplývá to z indexu miliardářů Capgemini World Wealth, o němž informuje agentura Bloomberg. Důvodem je letošní propad akciových burz, způsobený obavami z inflace a zvyšování úrokových sazeb. Přitom v minulém roce největší světoví boháči navýšili své jmění v průměru o osm procent, ti ze Severní Ameriky dokonce o třináct procent.    

Video dne

Americká Montana bojuje s těžkými záplavami. 

Stane se dnes

  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dopoledne na dálku promluví k českým zákonodárcům. Poslanci a senátoři vyslechnou jeho projev tlumočený z ukrajinštiny do češtiny ve svých sídlech.
  • Evropská komise zřejmě podnikne právní kroky proti Velké Británii, která v pondělí odhalila svůj plán na jednostranné porušení brexitové obchodní dohody.
  • V Bruselu bude zahájeno dvoudenní setkání ministrů obrany NATO. Zúčastní se jej také zástupci Švédska, Finska, Gruzie a Ukrajiny, tedy zemí, které o vstup do aliance usilují. 
  • Americká centrální banka Fed bude na závěr svého dvoudenního zasedání informovat o úrokových sazbách. 
  • Evropská unie zveřejní data o vývoji průmyslové výroby ve státech sedmadvacítky za duben.