Nejbohatší Rus vyslyšel Putina. Přesunul do vlasti aktiva z Kypru

Nejbohatší Rus Ališer Usmanov

Nejbohatší Rus Ališer Usmanov Zdroj: Marie-Lan Nguyen via Wikimedia Commons / CC-BY 3.0

Nejbohatší Rus Ališer Usmanov převedl své podíly v mobilním operátorovi Megafon a těžaři železné rudy Metalloinvest ze zahraničních poboček na firmy sídlící v Rusku. Reaguje tak na výzvu prezidenta Putina, který ve svém bilančním projevu naléhal na byznysmeny, ať své offshore majetky převedou zpátky do země.

Kyperská firma Telecominvest Holdings Limited, která patří do Usmanovova impéria USM Holdings, převedla své akcie Megafonu na společnost AF Telekom Holding se sídlem v Rusku. AF Telekom nyní vlastní 53,8 procenta Megafonu, sdělil dnes operátor. Další Usmanovova kyperská pobočka USM Steel & Mining předala své akcie Metalloinvestu ruské firmě USM Metalloinvest LLC.

Putin na výroční tiskové konferenci vybídl ruské podnikatele, aby v nynější nepříznivé situaci pro ruskou ekonomiku převáděli své majetky z „offshorových“ základen v zahraničí na domácí firmy. „Tento krok je spojen s úsilím prezidenta Vladimira Putina o deoffshorizaci ruské ekonomiky a se zaváděním daňových pravidel o zdanění zisků zahraničních firem,“ uvedl USM Holdings.

Přečtěte si Putinovo shrnutí ruské situace:

Usmanov, jehož majetek odhadl časopis Forbes na 18,6 miliardy dolarů (418 miliard korun), vlastní v USM Holdings 48 procent. Dalším velkým akcionářem USM je se 30 procenty britsko-íránský podnikatel Farhad Moshiri.

Usmanov nepopírá své konexe v Kremlu a dává najevo svůj obdiv k prezidentu Putinovi. On sám ani jeho firmy zatím nefigurují na žádném seznamu sankcí, které proti ruským jednotlivcům a společnostem zavedly Spojené státy a Evropská unie.