Putin: Růst je nevyhnutelný, hospodářsky se zotavíme do dvou let

Vladimir Putin při výročním projevu.

Vladimir Putin při výročním projevu. Zdroj: ctk

Současná ekonomická situace Ruska je způsobena vnějšími faktory. Možná budou potřeba škrty, ale hospodářské zotavení přijde do dvou let. V rámci tradičního bilancování to uvedl ruský prezident Vladimir Putin. Západní sankce prý mají podíl na celkovém stavu zhruba méně než třetinový podíl. Šéf Kremlu se také vyjádřil k Ukrajině, plnou odpovědnost za tamní krizi připsal Kyjevu.

„Za nynější situací jasně mohou především vnější faktory,“ řekl šéf Kremlu. Za vnější ekonomické faktory označil zejména cenu ropy a plyn.

Podle agentury AP zmínil i západní sankce, jejichž podíl na aktuálních problémech odhadl na 25 až 30 procent. Z části za současnou situaci prý může také slabá diverzifikace ruského hospodářství.

Možná budeme škrtat, růst je ale nevyhnutelný, tvrdí Putin

Zdůraznil, že již jsou vypracovány plány, které na konkrétní hospodářské potíže reagují. „Pokud se situace bude vyvíjet nepříznivě, budeme muset naše plány poupravit. Není pochyb o tom, že bude nutné provést určité škrty (ve výdajích). Co je ale pozitivní, překonání nynější situace je nevyhnutelné,“ dodal.

„Růst globální ekonomiky bude pokračovat a naše hospodářství se od nynější situace odrazí,“ řekl Putin. V krizi proto vidí pro Rusko příležitost k tomu, aby provedlo potřebné strukturální reformy a diverzifikovalo hospodářství. To je nyní velmi závislé na ropě a plynu.

Ruský prezident během tradičního prosincového bilancováníRuský prezident během tradičního prosincového bilancování|CTKRuský prezident během tradičního prosincového bilancování

Putin: Centrální banka musí pokračovat v podpoře rublu

Hospodářství země se prý problémům přizpůsobí a ekonomika znovu začne růst. Za důležité nyní považuje to, aby centrální banka pokračovala ve zvyšování hodnoty rublu. Připomněl mimo jiné, že ústřední finanční ústav země kvůli tomu zvýšil úrokové sazby na 17 procent. V této souvislosti dodal, že takto vysoké sazby nebudou v platnosti po celou dobu krize.

Centrální banka ale podle Putina měla již dávno skončit s podpůrnými valutovými zásahy na trhu. Pokud by tak před časem učinila, nebylo by prý nutné se uchýlit v tomto týdnu k mimořádnému zvýšení úrokových sazeb. Řekl také, že Rusko prozatím nebude omezovat domácí exportéry a nařizovat jim kvůli podpoře domácí měny výměnu valutových příjmů za rubl.

Razantní pokles hodnoty rublu v tomto týdnu oživuje vzpomínky na měnovou krizi roku 1998. Rok před Putinovým nástupem k moci tehdy pád rublu vedl k uzavírání bank a ke ztrátě úspor obyvatelstva. Za nynějšími problémy stojí mimo jiné klesající ceny ropy, což Putin dnes rovněž zmínil.

Ukrajinská krize je prý odpovědností Kyjeva

V souvislosti s krizí na Ukrajině Putin prohlásil, že jde o odpovědnost Kyjeva po „politickém převratu“. Současnou situaci je prý nutné řešit politickou dohodou. „Ukrajinský prezident chce bez pochyby dosáhnout dohody, ale není jediný, na kom záleží. Někteří hodnostáři totiž říkají, že chtějí vést válku až do konce,“ uvedl Putin. „Slýcháme mnoho bojovných prohlášení, věřím však, že ukrajinský prezident Petro Porošenko je naladěn na mírové řešení,“ řekl.

V rámci konference zazněl i dotaz ukrajinského novináře, kolik Putin poslal ruských vojáků a ruských zbraní na Ukrajinu, kolik jich tam padlo a co řekne pozůstalým. „U nás v Rusku za vše odpovídá prezident, tak jako v skoro každé prezidentské republice. A za osud vojáků odpovídá vrchní velitel. U nás je to stejný člověk. Všechny lidi, kteří na výzvu srdce plní svou povinnost, dobrovolně se účastní bojových akcí, a to i na jihovýchodě Ukrajiny, nelze považovat za žoldnéře, protože za to neberou peníze,“ řekl Putin. Současně zdůraznil, že „trestnou operaci (na východě Ukrajiny) vedou kyjevské úřady“, a ne ruské.

Pozdvižení způsobilo mimo jiné oblečení zmíněného novináře - měl totiž na sobě tričko s hanlivým nápisem, kterým Rusové častují Ukrajince. (viz tweet).

Moskva stále popírá, že by se v konfliktu mezi proruskými separatisty a vládními silami na východě Ukrajiny jakkoli angažovala. Putin v této souvislosti uvedl, že Rusko se pouze snaží chránit své zájmy.

Pokud jde o propuštění Ukrajinců zadržovaných v Rusku, prezident prohlásil, že nejde o zajatce, ale dotyční byli zadrženi a jsou vyšetřováni pro podezření z terorismu. Pokud jde o důstojnici ukrajinského letectva Naďu Savčenkovou, která mezitím byla zvolena ve vlasti poslankyní, Putin řekl, že v sále jsou kolegové ruských novinářů zabitých na Ukrajině - a existuje podezření, že Savčenková na neozbrojené novináře navedla palbu. „Pokud byla nevinná, bude propuštěna. Pokud se podílela na vraždě, ruský soud vynese verdikt a odpyká si trest,“ řekl Putin.

Nová zeď mezi Západem a Ruskem
Na hranicích mezi Západem a Ruskem opět rostou zdi, uvedl ruský prezident. Dodal, že po pádu železné opony dostala Moskva slib, že se NATO nebude dále rozšiřovat, který nebyl dodržen. Rusko opakovaně rozšiřování Severoatlantické hranice u svých hranic kritizuje jako hrozbu pro bezpečnost země i pro mezinárodní rovnováhu sil.
Rusko podle šéfa Kremlu stojí o spolupráci a o vytvoření společného prostoru. Na tyto výzvy prý ale západní partneři dosud nereagují.
Putin přirovnal Rusko k medvědovi, který brání svou tajgu. Nepřátelé by prý ale tohoto medvěda viděli připoutaného k řetězu, aby mu pak mohli vytrhat zuby a dráby, čímž by z něj udělali bezbranného a nepotřebného medvídka.
Výběr výroků prezidenta Putina z tiskové konference
Vztahy se Západem:

„Neřekli nám po pádu berlínské zdi, že se NATO nebude rozšiřovat na východ? Vzápětí se tak stalo.“

„Není rozšiřování NATO zdí, virtuální zdí?“

„Chceme, aby naši partneři pochopili, že nejlepším řešením je tyto zdi přestat budovat a vytvořit jednotný prostor.“
Krize na Ukrajině:

„Slýcháme mnoho bojovných prohlášení, věřím však, že ukrajinský prezident Petro Porošenko je naladěn na mírové řešení.“

„U nás v Rusku za vše odpovídá prezident, tak jako v skoro každé prezidentské republice. A za osud vojáků odpovídá vrchní velitel. U nás je to stejný člověk. Všechny lidi, kteří na výzvu srdce plní svou povinnost, dobrovolně se účastní bojových akcí, a to i na jihovýchodě Ukrajiny, nelze považovat za žoldnéře, protože za to neberou peníze.“

„Z našeho pohledu tohle je skutečně trestná operace, kterou vede Kyjev.“

“(Krize) by měla být vyřešena politickými mechanismy, ne nátlakem… ekonomickou blokádou či použitím ozbrojených sil.“

„Lidé žijící na jihovýchodě Ukrajiny si zaslouží, aby byli respektováni.“
Ekonomika:

„Za nynější situaci jasně mohou především vnější faktory.“

„Vnější ekonomické faktory mají dopad, zejména to je cena ropy a plynu. Jsem toho názoru, že centrální banka a vláda podnikají odpovídající opatření.“

„Pokud se situace bude vyvíjet nepříznivě, budeme muset naše plány poupravit. Není pochyb o tom, že bude nutné provést určité škrty (ve výdajích). Co je ale pozitivní, překonání nynější situace je nevyhnutelné.“

„Podle nejnepříznivějšího vnějšího ekonomického scénáře tento stav může trvat dva roky. Může se to ale také zlepšit v prvním čtvrtletí, uprostřed roku či na konci příštího roku.“

„Ať to bude jakkoli, hospodářství se přizpůsobí nízkým cenám za energie.“

„Růst globální ekonomiky bude pokračovat a naše hospodářství se od nynější situace odrazí.“

„Růst hrubého domácího produktu za prvních deset měsíců tohoto roku činil 0,7 procenta, možná 0,6 procenta.“

„I přes všechny turbulence na finančním trhu skončí v letošním roce federální rozpočet s přebytkem, to znamená, že příjmy budou vyšší než výdaje o asi 1,2 bilionu rublů (439 miliard korun).“
Centrální banka:

„Myslím, že některé kroky se mohly učinit rychleji.“

„Doufám, že hlavní úroková sazba nezůstane (na nynější úrovni 17 procent) v platnosti po celou dobu potíží, které souvisejí s vnějšími ekonomickými podmínkami.“

„Centrální banka přestala (s valutovými intervencemi) a je to tak správně. Možná s tím mohli skončit dříve… možná by pak nemuseli zvýšit (úrokovou) sazbu na 17 procent.“
Možnost palácového převratu v Moskvě:

„Uklidněte se. Nemáme paláce, proto nemůže být palácový převrat. A Kreml je dobře chráněn.“

„Naše stabilita je založena na pevné podpoře ruského lidu. A ta je nesporná. Proč? Protože lidé cítí, že působím v zájmu drtivé většiny občanů.“

Zahraniční tisk: Rubl stravují finanční živly