Nejchudší předsednictví: Řecko se ujímá kormidla EU

Řecko oslavilo nový rok ohňostrojem na aténskou Akropolí, zároveň se ujalo předsednictví EU

Řecko oslavilo nový rok ohňostrojem na aténskou Akropolí, zároveň se ujalo předsednictví EU Zdroj: ctk

Předsednictví Evropské unie se přesouvá do epicentra dluhové krize – Řecka. Vláda v Aténách nebude čelit jen výzvám v EU, ale i doma, kde jí čeká řada důležitých hlasování za účasti protievropsky naladěného obyvatelstva.

Řecko se kormidla EU chápe už popáté. Nynější předsednictví ale zřejmě nebude snadné. Od 1. ledna se po sedmiletém přechodném období otevírá společný pracovní trh Bulharům a Rumunům, což vyvolává obavy především ve Velké Británii. Ta narychlo změnila pravidla pro pobírání sociálních dávek, premiér David Cameron navíc otevřeně hovoří o potřebě omezit volný pohyb osob v celé EU.

Vláda v Aténách, která se potýká s vlastními ekonomickými potížemi, se bude muset zabývat i plány na prohloubení hospodářské a měnové integrace. Vyjednávání navíc postupně přehluší kampaň před květnovými volbami do Evropského parlamentu.

V těch by mohli uspět řečtí radikálové zleva i zprava. Strana Syriza, jejíž program je založený na odmítání unijního záchranného programu, ve dvou prosincových průzkumech veřejného mínění porazila i Novou demokracii premiéra Antonise Samarase. Doma by pak vláda konzervativců a socialistů mohla přijít o parlamentní většinu.

Odpor obyvatel proti finanční pomoci, na níž se nejvíce podílí Německo, se projevil i nedávným útokem na aténskou rezidenci německého velvyslance, na kterou neznámý útočník několikrát vystřelil ze samopalu. Budovy německých institucí či firem v Řecku se terčem podobných útoků stala už několikrát.

Samaras přesto slibuje, že země zůstane věrná současné politice založené na úsporách, podpoře hospodářského růstu a boji proti ilegálnímu přistěhovalectví. Úsporný bude i rozpočet předsednictví. Řecko plánuje vydat přibližně 50 milionů eur – nejméně v dosavadní historii předsednických rolí členských států.

Premiér počítá i s tím, že Řecko letos přestane pobírat pomoc od mezinárodních věřitelů a vrátí se na kapitálové trhy. „Po šesti nekonečných a bolestivých letech přinese rok 2014 vyhlídku na růst. Co je důležité, je, že jsme se vyhnuli tomu nejhoršímu,“ uvedl Samaras v novoročním projevu.