Nejezděte na Olympiádu do Ria, varuje brazilská legenda Rivaldo

Rivaldo Ferreira

Rivaldo Ferreira Zdroj: nuevodiarioweb.com

Organizátoři Letních olympijských her v Brazílii se potýkají s další patálií, která může významně poznamenat návštěvnost her. Jedna z fotbalových legend Brazílie Rivaldo Ferreira na svém facebookovém profilu vyzval, aby každý, kdo zvažuje návštěvu her, radši nejezdil a zůstal doma. V Riu je prý moc nebezpečno.

Rivaldo na svém facebooku zveřejnil emotivní reakci na smrt sedmnáctileté dívky, která byla v Riu zavražděna. „Je to tu stále více a více ošklivé. Doporučuji každému, kdo hodlá navštívit Brazílii nebo jít na olympiádu v Riu, aby radši zůstal doma. Riskovali byste tu život, nemluvě o kvalitě zdejších veřejných nemocnic a nepořádku v brazilské politice. Jen Bůh dokáže naši situaci změnit,“ napsal.

„Je samozřejmě na zvážení každého, jak se cítí a zda přihlédne k takovýmto výzvám, ale i z osobní zkušenosti bych od návštěvy Her neodrazovala,“ reagovala pro E15 Zuzana Kalátová z tiskového oddělení Českého olympijského výboru. Podle ní jsou podobné výzvy dlouholetým evergreenem, který provází přípravy každých Olympijských her. „Pro pořadatele je bezpečnost tím nejdůležitějším faktorem a dělají vše, co je v jejich silách,“ dodala s tím, že turisticky exponovaná místa podle ní neskýtají nějaké významnější nebezpečí, na rozdíl od tamních chudinských čtvrtí.

Fotbalistův příspěvek během pár dní nasbíral téměř osm tisíc reakcí a tisícovku sdílení. Diskutující s Rivaldem v drtivé většině případů souhlasili a kvitovali jeho „upřímné rozčílení“. Nejčastěji pak v diskusi padaly výrazy jako „nevhodné načasování her“, „političtí zloději“, „rozkrádání“, „nebezpečí“ a „korupce“.

Návštěvnost her tak zahalil další stín. Sportovní podnik v Riu od loňska čelí kritice týkající se nedostavěných stadionů a nedostačující dopravní a energetické infrastruktury. Proti návštěvě Olympiády v myslích turistů působí také rozmáhající se epidemie viru zika a nejistá politická situace v zemi. Zájem o Hry ze strany samotných Brazilců navíc sráží ekonomická recese, která je v zemi nejhorší za posledních několik desítek let.

Celá situace již má měřitelné dopady: na začátku letošního dubna měli organizátoři prodanou jen polovinu dostupných vstupenek. Nový ministr sportu tehdy dostal jasný úkol: zaplnit stadiony, a to třeba jen rozdáváním lístků do škol.

Rivaldova hvězda zářila na začátku tisíciletí, například v roce 2002 s brazilskými „kanárky“ vyhrál mistrovství světa, kde s Ronaldem a Ronaldinhem vytvořil legendární „smrtící útočné trio“. Loni po trablích s četnými zraněními ukončil kariéru. Brazílie a její metropole Rio de Janeiro bude hostit Letní olympijské hry za méně než tři měsíce. Podle lednových odhadů agentury Reuters se celková cena pořádání Her v Brazílii vyšplhá na 39,1 miliardy realů (zhruba 266 miliard korun).