Nejhorší záplavy v dějinách Afriky. V Libyi našli už přes pět tisíc obětí

Záplavy v Libyi

Záplavy v Libyi Zdroj: Reuters

Záplavy v Libyi
Záplavy v Libyi
Záplavy v Libyi
Záplavy v Libyi
Záplavy v Libyi
7
Fotogalerie

Po ničivých záplavách v Libyi bylo v severovýchodním městě Darná napočítáno přes 5300 těl, píše agentura Reuters s odkazem na východolibyjské úřady. Očekávají, že bilance dále poroste. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) v Darná v důsledku záplav přišlo o střechu nad hlavou nejméně 30 tisíc lidí. 

Ministr pro civilní letectví ve východolibyjské vládě agentuře Reuters řekl, že „moře neustále vyplavuje další těla“. Doplnil, že obnova po záplavách bude stát miliardy dolarů. České ministerstvo zahraničí oznámilo, že na pomoc vyčlení zhruba pět milionů korun. Pomoc půjde přes Mezinárodní Červený kříž.

Středomořská bouře Daniel udeřila na libyjskou pevninu v neděli. Libyjské úřady na východě země vyhlásily stav nouze, nechaly uzavřít školy a obchody a vyhlásily zákaz nočního vycházení. V úterý ministerstvo zdravotnictví východolibyjské správy informovalo o 3000 potvrzených obětech, ale připustilo, že by mrtvých by mohlo být až deset tisíc. O stejném počtu pohřešovaných hovořil také představitel Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce.

Nejméně 30 tisíc obyvatel Darná bylo podle dnešního příspěvku IOM vysídleno. V dalších oblastech zasažených záplavami, včetně Benghází, muselo podle této agentury OSN opustit své domovy 6085 lidí. Organizace dále uvedla, že se spolu s partnery snaží do postižených oblastí dopravit „léky, pátrací a záchranné prostředky a personál“.

Libye se potýká se špatně fungující infrastrukturou. Vláda šestimilionové země je rozdělená na konkurenční celky na východě a západě, přičemž každý z nich podporují jiné ozbrojené skupiny a zahraniční vlády. Mezinárodně uznávaná vláda národní jednoty sídlící v Tripolisu nemá východní oblasti země pod kontrolou.