Zemětřesení v Maroku má už 2500 obětí. Čeští záchranáři na místo nepoletí

Následky zemětřesení v Maroku

Následky zemětřesení v Maroku Zdroj: Reuters

Následky zemětřesení v Maroku
Následky zemětřesení v Maroku
Následky zemětřesení v Maroku
Následky zemětřesení v Maroku
Zemětřesení v Maroku si vyžádalo zatím přes 600 obětí
14
Fotogalerie

Počet obětí pátečního zemětřesení v Maroku se dál zvyšuje. Podle nejnovějších údajů marockého ministerstva vnitra zemřelo nejméně 2497 lidí a minimálně 2421 lidí utrpělo zranění. Čeští hasiči zatím nepoletí do zemětřesením zasaženého Maroka. Nedostali zvací nótu. Zůstávají ale v pohotovosti pro případnou humanitární pomoc.

Ohnisko zemětřesení bylo v hloubce 18,5 kilometru, zhruba 70 kilometrů jihozápadně od Marrákeše a 60 kilometrů severovýchodně od města Tarúdant. Nejblíže epicentru se nachází Marrákeš. Ve staré části tohoto města, které je na seznamu světového dědictví UNESCO, se zřítily některé budovy. 

Otřesy byly silně cítit také v Rabatu a Casablance, podle místního úředníka je však většina mrtvých v okolních špatně dostupných horských oblastech.V zasažené části podle stanice Al-Džazíra žije osm až deset milionů lidí, konkrétně jde o provincie Marrákeš, Azilál, Tarúdant, Sáfí a Varzázát.

Marocká vláda k záchranným operacím zmobilizovala záchranné složky i armádu. Do horských oblastí dnes dopoledne zamířily nákladní vozy s dekami, polními lůžky a osvětlením, které nespoléhá na elektřinu. Záchranné práce v oblasti zpomaluje nejen horský terén, ale také dopravní zácpy a kamení sesuté na silnice.

Čeští hasiči obdrželi oficiální žádost Maroka o nasazení speciálního USAR týmu v oblasti zasažené zemětřesením. Takzvaný USAR tým specializující se na vyhledávání v sutinách má zhruba 70 lidí včetně devíti lékařů a zdravotníků. Skupina nakonec na místo neodletí, nedostala zvací nótu. Kvůli případné humanitární pomoci ale zůstávají čeští hasiči v pohotovosti.

Mezinárodní červený kříž upozornil, že Maroko bude pomoc potřebovat měsíce, nebo dokonce roky. 

„Země se třásla asi dvacet sekund. Dveře se samy otevíraly a zavíraly, když jsem se řítil z druhého patra,“ řekl agentuře Reuters Hamíd Afkir, který pracuje jako učitel v hornaté oblasti západně od epicentra poblíž města Tarúdant. Afkir poznamenal, že přišly ještě dodatečné otřesy.

České ministerstvo zahraničí sdělilo, že cestovatelský systém Drozd registruje v Maroku 81 Čechů. Nejsou však informace o tom, že by Češi byli mezi zraněnými.

Americká geologická služba USGS uvedla, že zemětřesení mělo v době úderu předběžnou sílu 6,8 stupně. Marocká Národní seismická monitorovací a výstražná síť naměřila sílu sedm stupňů.

Rozdíly v počátečních měřeních bývají podle agentury AP běžné. Oba údaje by ale znamenaly nejsilnější zemětřesení v Maroku za poslední roky. Ačkoli jsou zemětřesení v severní Africe poměrně vzácná, v roce 1960 dosáhly otřesy v okolí marockého historického přístavu Agadir síly 5,8 stupně a zapříčinily tisíce obětí.

Podle portugalského Institutu pro moře a atmosféru a alžírské Agentury civilní obrany, která dohlíží na reakci na mimořádné události, bylo zemětřesení cítit až v Portugalsku a v Alžírsku.