Nejprve rychlý růst, potom prudké zpomalení. Škoda Auto ve čtvrtletí zvýšila prodeje o pět procent

Výroba ve Škodě Auto

Výroba ve Škodě Auto Zdroj: Škoda Auto

Celosvětový odbyt automobilky Škoda Auto se v letošním prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o 5,2 procenta na 220 500 vozů,  oznámil mateřský koncern Volkswagen. Odbyt celé skupiny Volkswagen v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl o 3,1 procenta na 2,1 milionu vozů.

V samotném březnu se odbyt Škody Auto meziročně zvýšil pouze o 0,5 procenta na 82 600 vozů. Tempo růstu tak výrazně zpomalilo ve srovnání s únorem, kdy činilo přes devět procent.

„V nadále obtížném tržním prostředí dosáhla skupina Volkswagen dobrého výsledku v odbytu,“ uvedla Hildegard Wortmannová, která má v koncernu Volkswagen na starosti prodej. „Naše diverzifikované produktové portfolio nám poskytuje potřebnou flexibilitu, abychom výkyvy v poptávce v určitých segmentech, což je nyní případ plně elektrických vozidel, dokázali kompenzovat v jiných segmentech,“ dodala.

Odbyt automobilů s plně elektrickým pohonem v prvním čtvrtletí v celé skupině Volkswagen meziročně klesl o 3,3 procenta na 136 400 vozů. Samotná Škoda Auto však odbyt plně elektrických automobilů zvýšila o 12,3 procenta na 14 tisíc vozů, píše se v tiskové zprávě.

Video placeholde
Škoda Auto: Fotovoltaika na střeše továrny • Škoda Auto

Škoda Auto provozuje tři výrobní závody v České republice. Má výrobní kapacity v Číně, na Slovensku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, a ve spolupráci s lokálním partnerem také na Ukrajině.

Předseda představenstva Škody Auto Klaus Zellmer minulý měsíc novinářům řekl, že automobilka chce ve střednědobém horizontu prodávat a vyrábět jeden milion vozů ročně. Loni prodala 866 800 vozů, což je meziroční nárůst o 18,5 procenta. Přes milion vozů automobilka vyrobila naposledy v roce 2020.